ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MSMPS: Copiii care vor lipsi de la grădinițe mai mult de 3 zile, nu vor mai avea nevoie de certificate medicale

12:15 | 08.09.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a venit astăzi cu precizări pentru activitatea instituțiilor preșcolare și a anunțat că nu vor mai fi solicitate certificatele de contact în cazul absentării copilului din colectivitatea preșcolară sau școlară mai mult de 3 zile din motive nelegate de boală, comunică MOLDPRES.

Potrivit deciziei MSMPS, în astfel de cazuri, se recomandă prezentarea la educator/diriginte de către părinte a unui declarații pe propria răspundere despre faptul că, copilul nu a fost bolnav și nu a avut contact cu persoane confirmate cu infecția COVID-19.

Totodată, este obligatorie consultația medicului de familie și eliberarea certificatului privind însănătoșirea și permisiunea frecventării colectivității de copii, în cazul suportării de către copil în perioada absentării a unei infecții respiratorii, inclusiv a infecției COVID-19, sau apariția altor semne de boală.

La fel, în cazul plasării copiilor în carantină pentru 14 zile pe motivul contactului cu un caz confirmat COVID-19 în instituția de învățământ, certificatul de contact pentru admiterea repetată în instituția educațională nu se va solicita, cu excepția cazurilor în care pe perioada carantinei la copil apar semne de infecție, fiind necesară prezentarea la medicul de familie și eliberarea ulterioară a certificatului medical.

Copiii care nu au fost vaccinați, nu vor fi admiși în colectivitățile de copii și vor avea acces la procesul educațional în regim online. Copiii care au contraindicații medicale temporare sau permanente la vaccinare, vor fi admiși în instituția educațională, în baza deciziei luate după evaluarea riscurilor infecțioase de către medicul de familie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!