ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Ion Chicu a adresat un mesaj cu ocazia marcării celor 10 ani de guvernare electronică în R. Moldova

17:31 | 18.12.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a adresat astăzi un mesaj cu ocazia marcării celor 10 ani de guvernare electronică în Republica Moldova, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În mesaj se menționează:

„Stimați membri ai Consiliului,

Îmi face o deosebită plăcere să Vă felicit cordial cu ocazia marcării celor 10 ani de guvernare electronică în Republica Moldova. Țin să menționez că este meritul Dvs., al tuturor celor care ați pus umărul și v-ați implicat cu entuziasm în proiectul de transformare digitală a guvernării și ați făcut ca acest domeniu să prospere și să ne aducă rezultate vizibile: infrastructură digitală, servicii publice electronice de calitate, guvernare transparentă și participativă.

Sunt convins că exprim opinia majorității reprezentanților autorităților publice: transformările digitale a guvernării, care s-au produs pe parcursul celor 10 ani, au creat noi oportunități și au adus schimbări în bine în toate sectoarele: social, economic, financiar, educațional etc.

Aplicarea tehnologiei a simplificat substanțial prestarea serviciilor publice în interesul beneficiarilor, a optimizat munca prestatorilor de servicii publice. Totodată, ne-a determinat să ne perfecționăm cu toții competențele digitale și să ne adaptăm din ce în ce mai mult tendințelor tehnologice actuale, să le utilizăm masiv în actul guvernării, acolo unde ele aduc beneficii oamenilor.

Guvernul Republicii Moldova promovează sistematic digitalizarea serviciilor publice și acordă o atenție sporită creării infrastructurii informaționale pentru a simplifica accesul, a elimina corupția și birocrația, a încuraja democrația participativă și a spori transparența procesului decizional. De asemenea, preocuparea noastră pentru implementarea e-guvernării este strâns legată de beneficiile pe care aceasta le aduce și anume: reducerea costurilor administrației, impulsionarea creșterii economice, creșterea productivității muncii, scăderea evaziunii fiscale etc.

Este cazul să menționez că Agenția de Guvernare Electronică este acea entitate guvernamentală care coordonează toate eforturile de implementare a Strategiei/agendei digitale a Republicii Moldova, având o viziune clară, obiective îndrăznețe și o echipă bine consolidată, alături de care Moldova a reușit să atingă succese în realizarea inițiativelor digitale, inclusiv pe dimensiunea ajustării cadrului normativ care să asigure flexibilitate în aplicarea tehnologiilor în administrația publică.

Este ocazia potrivită astăzi să menționez despre proiectele care au reușit să determine progrese, printre acestea se numără facturarea și evidența fiscală, procesarea operațiunilor medicale, automatizarea serviciilor publice și multe altele care servesc drept exemplu și pentru alte țări din regiune.

În prezent, Republica Moldova înregistrează o creștere dinamică în domeniul Tehnologiilor Informaționale și dezvoltarea softurilor. Avem rețele informaționale avansate, specialiști bine pregătiți și recunoscuți la noi în țară și peste hotare. Avem parcuri IT și creăm condiții avantajoase pentru dezvoltarea afacerilor și a investițiilor și aceasta se datorează eforturilor comune și bunei colaborări între instituțiile guvernamentale, Agenția de Guvernare Electronică, experți în domeniu, parteneri de dezvoltare, organizații neguvernamentale, mediul de afaceri, asociații cetățenești și alte instituții publice și private care promovează tehnologia și inovația.

Vă asigur și în continuare de toată susținerea mea personală, dar și a Guvernului pe care îl reprezint și sunt ferm convins că e-Transformarea rămâne în continuare pe agenda priorităților noastre ca un obiectiv strategic de importanță națională, menit să perfecționeze continuu administrarea publică, până la cele mai înalte standarde și în concordanță cu necesitățile și așteptările cetățeanului. 

Profitând de ocazie, în numele Guvernului și al meu personal, vă felicit cu ocazia aniversării instituției, aduc sincere felicitări și urări de bine conducerii Agenției de Guvernare Electronică și întregii echipe de profesioniști. Vă doresc multă sănătate, bunăstare, proiecte digitale noi pentru țară, succese remarcabile în plan personal și profesional.

La mulți ani!”

foto: egov.md

img20010107

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!