ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două municipii vor beneficia de investiții japoneze pentru proiecte în domeniul protecției mediului

15:24 | 21.12.2020 Categorie: Regionale

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. În municipiile Chișinău și Bălți va fi elaborat un studiu de prefezabilitate pentru a analiza indicatorii privind calitatea aerului, tratarea apelor uzate și gestionarea deșeurilor și a stabili prioritățile de asistență pe termen mediu. Ulterior, Agenția Japoneză de Cooperare Internațională (JICA) ar putea oferi investițiile necesare pentru soluționarea problemelor din sectoarele nominalizate, transmite MOLDPRES.

Subiectul a fost examinat astăzi de reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în comun cu experții JICA.

„Este o primă experiență pentru MADRM de a elabora un studiu de prefezabilitate, având parte de asistență tehnică on-line. Ca urmare, avem așteptarea de a identifica cel puțin o propunere de proiect pe sector ce ar fi eligibilă pentru asistența JICA. Concomitent cu realizarea studiului de prefezabilitate, va fi elaborat și Planul de acțiuni al ministerului în domeniu pentru anul următor”, a subliniat în cadrul discuțiilor, Dorin Andros, secretar de stat la ministerul de resort.

Părțile au convenit asupra stabilirii priorităților de asistență pe termen mediu din partea JICA, asupra rolului MADRM în procesul de coordonare și supraveghere a studiului de prefezabilitate și au discutat despre o serie de proiecte eligibile pentru finanțare.

Studiul de prefezabilitate va fi realizat în perioada lunilor decembrie 2020 - iunie 2021. La elaborarea studiului vor participa Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, autoritățile publice locale ale municipiilor Chișinău și Bălți, întreprinderi private etc. Instituțiile de resort vor beneficia de consultanța experților japonezi, în vederea identificării celor mai optime soluții de îmbunătățire a calității mediului.

foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!