ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Majoritatea clădirilor publice din trei raioane sunt inaccesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă

17:08 | 23.12.2020 Categorie: Regionale

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Doar o clădire de menire publică (raionul Călărași) este accesibilă, alte 112 sunt parțial accesibile, iar restul de 356 de clădiri sunt inaccesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă. Acestea sunt date ale studiului „Analiza condițiilor de accesibilitatea a clădirilor publice din raioanele Fălești, Călărași și Cahul” realizat în cadrul unui proiect implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD) și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, transmite MOLDPRES.

Potrivit profilului clădirilor auditate, 33 de instituții de învățământ sunt parțial accesibile și 96 sunt inaccesibile; 19 instituții medicale sunt parțial accesibile și 47 sunt inaccesibile; 17 instituții culturale sunt parțial accesibile și 84 sunt inaccesibile; 25 de instituții de stat sunt parțial accesibile și 78 sunt inaccesibile; 17 întreprinderi de stat sunt parțial accesibile și 50 sunt inaccesibile; o întreprindere economică este parțial accesibilă și alta este inaccesibilă; o asociație obștească este accesibilă (raionul Călărași).

La capitolul accesibilitatea spațiilor interioare, studiul constată că 81% din grupurile sanitare sunt inaccesibile, iar 77% din uși sunt parțial accesibile. Coridoarele clădirilor publice sunt accesibile în proporție de 35%, pe când sălile în care se prestează serviciul public sunt parțial accesibile în jur de 58%. Totodată, doar 24% din drumurile de acces către clădirile publice și 6% din suprafețe înclinate și trepte sunt accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă. Nicio parcare din cele evaluate nu este accesibilă pentru persoanele cu dizabilități și doar 19% din parcări sunt parțial accesibile pentru persoanele cu dizabilități.

În Republica Moldova nu a fost realizată anterior o evaluare a accesibilității clădirilor de menire publică și a bugetelor raionale, în vederea stabilirii valorilor inițiale ale indicatorilor de accesibilitate. Prezentul studiu vine să completeze eforturile societății civile și să stabilească indicatorii inițiali pentru un eșantion de 469 clădiri publice din raioanele Fălești, Călărași și Cahul. Totodată, studiul demonstrează necesitatea de a utiliza resursele financiare la nivel local prin abordarea principiului incluziunii și a participării, astfel ca toți cetățenii să aibă drepturi egale.

Proiectul „Accesibilitatea o precondiție pentru asigurarea tuturor drepturilor persoanelor cu dizabilități” este implementat de AOPD în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, implementat de Asociația pentru Politica Externă, Asociația ADEPT, Expert-Grup și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul proiectului este de a spori incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin promovarea asigurării condițiilor de accesibilitate la nivel național și local în Republica Moldova.

foto: AOPD 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!