ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

16 ianuarie 1998. Sfințirea Clopotniței Catedralei Nașterii Domnului din Chișinău

00:00 | 01.01.2021 Categorie:

La 16 ianuarie 1998, la  Chișinău, cu participarea conducerii Mitropoliei Moldovei și a înalților demnitari de stat, a avut loc reinaugurarea și sfințirea Clopotniței Catedralei  „Nașterea  Domnului”.  A fost un eveniment emoționant, la care s-au adunat mii de participanți, iar întregirea complexului compus din Catedrală, Clopotniță și Arca de Triumf a redat  parțial centrului Capitalei  parfumul unei  concepții arhitecturale și estetice rafinate.

Catedrala și Clopotnița au  fost zidite timp de șase ani, între anii 1830-1836. Pe timpul sovietic autoritățile erau vădit deranjate de aspectul  ecleziastic  al centrului Chișinăului și au pus la cale dispariția Clopotniței.

În noaptea dintre 22 și 23 decembrie 1962, în această zonă s-au auzit bubuituri prelungite, iar dimineața, spre uimirea trecătorilor, Clopotnița dispăruse. Astfel se promova atunci la Chișinău directiva conducerii PCUS de a lupta cu religia și a promova  valorile ateiste.

După implozia URSS și falimentul  ideologiei comuniste, guvernanții de la Chișinău, la îndemnul insistent al oamenilor de cultură și al presei,  au pornit procesul de reconstrucție, sau mai bine zis de construcție de la zero, a Clopotniței. În baza documentelor și fotografiilor de arhivă a fost întocmit proiectul, iar Decretul  lui Mircea Snegur privind reconstrucția obiectivului din 4 septembrie 1996  a accelerat lucrurile. Acestea s-au desfășurat într-un timp record - doar 9 luni și au costat 900 000 de dolari. Clopotnița este o copie exactă a originalului distrus de ateiști și are o înălțime de 41 de metri.

În dezordinea  de stiluri arhitecturale și invazia kitciului care afectează orașul, zona Catedrală-Clopotniță-Arca de Triumf este pentru Chișinău o insulă de stil unitar, armonie și respect pentru istorie.

 

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/.

img21000331

img21000331

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!