ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Eleonora Brigalda: ”În pofida restricțiilor de ordin pandemic, pentru mine 2020 a fost un an rodnic”

07:41 | 11.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. În pofida la toate restricțiile de ordin pandemic, pentru pictorița și criticul de artă Eleonora Brigalda, doctor în studiul artelor, profesor universitar, laureată a Premiului Național, președinte al Asociației Profesorilor de Arte Vizuale, 2020 a fost un an rodnic , informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Eleonora Brigalda a menționat că activitatea profesională a desfășurat-o pe mai multe domenii: creație, studiul artelor și pedagogie artistică. ”Întregul parcurs de creație artistică, științifică, didactică în această perioadă reflectă, în viziunea mea, procesul interogației și autocunoașterii, relația dintre artistul plastic și lumea din jur. Pe parcursul anului 2020 lucrările mele au fost prezentate la numeroase expoziții de grup din țară și din străinătate. În  2020, am fost invitată la Simpozionul Internațional ”Womens Art Camp”, Centrul de Artă ”Jawahar Kala Kendra”, Jaipur, India, în galeriile căruia au fost expuse tablourile: ”Festivalul culorilor”, ”Compoziție abstractă” și ”Madona roșie”, a precizat Eleonora Brigalda.                       

Pe parcursul anului 2020, în calitate de profesor universitar, Eleonora Brigalda a ținut cursuri  de lecție teoretice și practice la Ciclul I: Pictură de șevalet, Compoziție de șevalet, Istoria artelor plastice, la Ciclul II, masterat – cursurile Pictura de șevalet. Studiu avansat, Compoziția tematică, Explorări creative în pictura de șevalet. În calitate de conducător de doctorat, ea a ghidat patru doctoranzi în realizarea tezei de doctorat profesional la specialitatea Arte Plastice și decorative.

Activitatea de cercetare a Eleonorei Brigalda s-a configurat  în această perioadă prin participarea la conferințe naționale și internaționale, publicarea mai multor articole în cărți și reviste: ”Ludmila Toma – perspicace exploratoare a creaţiei artistice autohtone şi a timpului în care trăieşte”  ( Ludmila Toma : Biobibliografie , BNRM, 2019”,  ”Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru”. 50 de ani de activitate. În: Timp fără Timp , 2020, Chișinău , Bons Office”,  ”Felicia-Elena  Câmpian – invitație în zona sacralității”. În: Felicia Elena Câmpian. Recurs la memorie, Editura Mega,2019, Cluj-Napoca ”, ”Vectorul memoriei religioase în creația Feliciei Elenei Câmpian”. În: Felicia Elena Câmpian. Memoria  lucrurilor, Editura ”Mega”, 2020, Cluj-Napoca”,  ”Felicia Elena Câmpian – un artist modern prin viziune și structurat prin valori creștine”. În: Felicia Elena Câmpian. Confesiuni. Har și destin, Editura Mega,2020 Cluj-Napoca), ”Anatol Danilișin - evaziune către sfera unor misterioase revelații”. În: Anatol Danilișin, Ed. Tipografia Centrală, 2020 Chișinău” ș.a.

Pânzele semnate de Eleonora Brigalda, expuse în cadrul expozițiilor organizate în R. Moldova, la ”Saloanele Moldovei”, ”Autumnala”, ”Timp fără timp”, ”Gânditorul”, ”O tempora, o morales”, ”Stâna de argint”, ”Matronă din Hamangia”, ”Eflorescență”, reflectă complexitatea problemelor cu care ne-am confruntat și invită la meditație, fiind un omagiu pentru trecutul nostru istoric.

”Eleonora Brigalda are un fel propriu de raportare la istoria din toate timpurile unde speranța nu poate. Cartea neamului se deschide parcă și mai convingător privitorului interesat de etnogeneză, ca un fapt identitar ce nu se poate negocia vreodată. Corelativ, compozițiile cu idoli preistorici fac trimitere la protoistorie, dar și la rafinamentul simbolic al îndepărtaților noștri înaintași. Redescoperindu-i, Eleonora Brigalda se atașează, în fapt, de plastica formelor primitive, de desenele grațios șerpuitoare sau ferm încrustate pe suprafața vaselor de cult sau utilitare, amintind de străvechea cultură Cucuteni, identificată și pe teritoriul Basarabiei”, a remarcat criticul român Valentin Ciucă.

”În anul 2021 sper să organizez Simpozionul Științific Internațional „Interferențe, tendințe și identități culturale în contextul artistic contemporan” și Tabăra internațională de creație vizuală în  orașul Budva, Muntenegru  care a fost amânat din cauza pandemiei ”, a mai spus cunoscutul critic de artă

Eleonora Brigalda s-a născut la 14 ianuarie 1959,  în orașul Călărași. În 1977, a  absolvit Școala republicană medie specială de artă plastică din Chișinău și în 1982 - Facultatea  de arhitectură și urbanism a Universității Tehnice din Chișinău, iar în 1988 - studiile de doctorat la Academia de Științe a Moldovei. A avut expoziții în țară și peste hotare.  În 2015 a fost distinsă cu Premiul Național al R. Moldova.

 

foto: moldpres.md

img21000114

img21000114

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!