ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Maia Sandu a cerut verificarea constituționalităţii legilor care limitează în atribuţii Președintele Republicii și Guvernul demisionar

16:09 | 11.01.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/.  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională, în care cere „verificarea constituționalităţii mai multor articole de lege care limitează Președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor”, transmite MOLDPRES.

„Solicitarea mea ține de dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu Prim-ministrul interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții. De asemenea, am cerut declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru putând crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor”, indică sesizarea şefului statului.

Potrivit Maiei Sandu, expunerea Curții Constituționale pe aceste aspecte „va clarifica situația actuală în care s-a pomenit țara după acțiunile iresponsabile ale unor deputați în parlament, ale fostului președinte și fostului premier în încercarea de destabilizare a situației din țară”. „Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale”, se arată în sesizare.

„Situația fără precedent, creată intenționat de fosta guvernare, cu scopul de a face statul și mai slab, și mai vulnerabil, în plină criză pandemică și economică, poate fi soluționată prin expunerea Curții Constituționale și clarificarea lacunelor și contradicțiilor identificate în sesizarea depusă azi”, se menţionează în sesizarea la Curtea Constituțională, depusă de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

 

foto: important.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!