ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Ion Anton: „Anul 2020 a fost de o deosebită semnificație pentru mine”

08:40 | 19.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Pentru poetul, publicistul și prozatorul Ion Anton, anul 2020 a fost de o deosebită semnificație. Astfel, în pofida obstacolelor create de coronavirus, scriitorul a afirmat că a încercat din răsputeri să se bucure totuși pentru cei 70 de ani ai săi, rotunjiți pe 3 decembrie 2020, ceea ce a constituit și un prilej de bilanț, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ion Anton a menționat că în 2020 i-a apărut romanul-cronică „Marele Nanu sau stejarul genealogic Dicescu”, cu o adnotare semnată de academicianul Mihai Cimpoi. La Iași a fost lansat volumul de poeme erotice „Dezgolirea sufletului de trup” în cadrul celebrei colecții „Serile la Brădiceni”, îngrijită de poetul și profesorul universitar Ion Popescu-Brădiceni din Târgu Jiu, unde, în 2019, Ion Anton a participat la Festivalul Internațional de Poezie „Tudor Arghezi” și a fost distins cu Premiul  Juriului ”Tudor Arghezi”. Prefața la carte este semnată de Adrian Dinu Rachieru, scriitor și critic literar de la Timișoara, iar postfața a fost scrisă de Ion Popescu-Brădiceni. Cu aceste două apariții editoriale noi, zestrea literară a scriitorului ajunge la 30 de cărți editate până acum, mai având vreo 2-3 și în sertare, adică needitate.

Totodată, Ion Anton a avut parte de trei evenimente de anvergură ce s-au produs la fel în 2020. Astfel, el a fost distins cu Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (YBBI) pentru  volumul de versuri cognitive „Vesel îndrumar pentru vestiar”, adresată preșcolarilor și elevilor din ciclul primar. A participat în Campania Națională de Promovare a Cărții și Lecturii „Să citim împreună!”, desfășurată de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, cu romanul „Ieșirea din uitare”, distins cu Premiul Festivalului Național de Proză „Liviu Rebreanu” de la Bistrița (2019) și cu Premiul Special al Consiliului de Conducere a Uniunii Scriitorilor din Moldova (2020). De asemenea, Ion Anton a fost distins cu Premiul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova pentru romanul „Ieșirea din uitare”, care s-a situat în topul celor mai citite 10 cărți în anul 2020, conform sondajului efectuat de moderatorii acțiunii republicane „LecturaCentral”.

”După cum vedeți, în plan editorial, în anul când am împlinit 70 de ani, o mai mare atenție mi-a acordat malul drept al Prutului, deși eu am expediat câteva oferte și în adresa unor edituri de pe malul stâng. Am înțeles că editurile de la Chișinău mizează la editarea cărților noastre pe suportul financiar al Ministerului  Educației, Culturii și Cercetării, iar eu beneficiasem deja de un asemenea  suport în 2019, însă altul pot spera să-l obțin abia în 2022, adică o dată la trei ani. Consider că o performanță a mea, ca redactor-șef,  a fost asigurarea editării cu regularitate a revistei săptămânale pentru copii și adolescenți „Florile Dalbe”, care, printre altele fie spus, în luna martie, curent, va marca 80 de ani de la prima apariție”, a mai spus cunoscutul scriitor.

Ion Anton s-a născut la 3 decembrie 1950, în satul Ghelăuza, raionul Strășeni. În 1977, a absolvit cu mențiune secția de jurnalistică a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova. În 1977-1987 a fost secretar general de redacție la săptămânalul „Literatura și Arta”. Începând cu 1987 și până în 1994 este secretar general de redacție și redactor-șef adjunct la revista săptămânală pentru copii și adolescenți „Florile Dalbe”. În 1994 este numit redactor-șef al aceleiași reviste.

Debutează editorial cu volumul de versuri „Vamă pentru speranță” în 1983, urmat de „Viitorul ca moștenire”, apărut în 1992. A mai editat cărțile „Dincolo de formule”, „Garderoba veselă”, „Rondelurile călătorului”, „Alfabetul pe portativ”, „Zodia Zimbrului”, „Mâine va fi ieri”, „Cuibul soarelui”,  „Necuprinsul punctului”,  „Vesel îndrumar pentru vestiar”, „FOKA", roman-cronică,  „Viața ca amintire” și „Alina” (romane),  „Singur în doi”, „Jucăria din cuvinte” și altele. În calitate de ziarist, Ion Anton promovează instruirea filozofică a copiilor și adolescenților în pagina tematică lunară „Căderea pe gânduri” din „Florile Dalbe” și colorează „petele albe” din istoria românilor în pagina lunară „Patrimoniu”.

img21000280

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!