ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2020, în Regiunea de Nord au fost valorificate investiții în sumă de peste două sute de milioane de lei

12:28 | 19.01.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Valoarea totală a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord se cifrează, în 2020, la 212,2 milioane de lei, din care 37 milioane lei sunt valorificați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și 175,2 milioane lei – atrași din surse externe. Proiectele au fost realizate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord care are drept obiectiv general  implementarea politicii de dezvoltare și promovarea regiunii ca o destinație atractivă pentru investitori, transmite MOLDPRES.

Potrivit ADR Nord, ca urmare a realizării proiectelor de infrastructură finanțate din FNDR, în anul trecut au fost obținute următoarele rezultate: 65,6 km de rețele de apeduct construite; o piață regională angro cu o suprafață de 1113,69 m2 (Râșcani); un km de drum renovat în domeniul sporirii atractivității turistice (Călărășeuca).

De asemenea, ADR Nord gestionează cinci proiecte de dezvoltare regională finanțate din sursele Uniunii Europene, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În cadrul proiectelor finanțate de UE, anul trecut au fost desfășurate proceduri de achiziții publice și au fost semnate contracte în valoare 156,3 milioane de lei.

Principalele obiective ale ADR Nord pentru anul 2021 constau în asigurarea accesului la servicii și utilități publice calitative; facilitarea creșterii economice sustenabile și atragerea investițiilor în regiune; îmbunătățirea guvernanței la nivel regional. ADR Nord va continua să valorifice relațiile pe care le-a cultivat în ultimii ani cu partenerii săi tradiționali din Germania, Cehia, România, Letonia, Polonia ş.a.

„În activitățile inițiate și organizate de ADR Nord este necesară implicarea constantă a autorităților publice locale din regiune. Numai în strânsă colaborare cu autoritățile locale, dar și cu sprijinul partenerilor noștri de dezvoltare putem contribui eficient la dezvoltarea regiunii noastre. O bună colaborare între noi este cu atât mai necesară în contextul provocărilor cauzate de actuala pandemie”, a estimat directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

foto: ADR Nord

img21000297

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!