ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Peste 60% din tinerii sub 18 ani din Moldova afirmă că schimbările climatice sunt o urgență globală

10:33 | 27.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. „Votul pentru climă al oamenilor din întreaga lume”, sondaj global lansat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), arată că 64% dintre respondenți consideră că schimbările climatice sunt o urgență globală și trebuie abordate chiar și în condițiile pandemiei de COVID-19. În Republica Moldova, de această părere sunt 61% dintre tinerii sub 18 ani, transmite MOLDPRES.  

PNUD a publicat astăzi rezultatele celui mai amplu sondaj global al opiniei publice asupra schimbărilor climatice. Acesta reflectă opiniile oamenilor din 50 de țări, în care trăiesc peste jumătate din populația lumii. La sondaj au participat peste jumătate de milion de tineri cu vârsta sub 18 ani, persoane care au un rol decisiv în domeniul schimbărilor climei și care, de regulă, nu pot participa la alegeri.

Rezultatele detaliate, dezagregate în funcție de vârstă, sex și nivel de educație, vor fi comunicate guvernelor din întreaga lume, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care a desfășurat acest sondaj inedit, în parteneriat cu Universitatea din Oxford.

„În multe țări participante, este pentru prima dată când s-a efectuat o asemenea cercetare la scară largă a opiniei publice pe tema schimbărilor climatice. 2021 este un an esențial pentru angajamentele țărilor în materie de acțiune climatică, cu o rundă cheie de negocieri care urmează să aibă loc la Summitul ONU privind schimbările climatice din noiembrie, care se va desfășura la Glasgow, Marea Britanie”, indică PNUD.

În cadrul sondajului, respondenții au fost întrebați dacă schimbările climatice sunt o urgență globală și dacă susțin 18 politici-cheie climatice în şase domenii de acțiune: economie, energie, transporturi, produse alimentare  şi gospodării agricole, natură și protejarea oamenilor.

În Republica Moldova, platforma a fost lansată în limba română în decembrie 2020.

foto: PNUD Moldova

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!