ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

A fost semnat un contract moldo-nipon de consultanță în domeniul agriculturii

10:40 | 16.02.2021 Categorie: Economic

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și compania Japan International Cooperation System (JICS) au semnat ieri un contract de consultanță pentru asistență în implementarea creditului japonez pentru modernizarea tehnicii și echipamentelor agricole, transmite MOLDPRES.

Serviciile de consultanță vor fi acordate Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) cu scopul de a valorifica și implementa eficient creditul preferențial acordat de Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) Guvernului Republicii Moldova în cadrul proiectului „Modernizarea mașinilor și a echipamentului agricol din Republica Moldova” (proiectul „MAME”).

„Acordul de împrumut preferențial și în condiții favorabile, oferit de Guvernul Japoniei, este un sprijin consistent producătorilor agricoli autohtoni în eforturile de modernizare și integrare a lanțului valoric, astfel încât să sporim valoarea adăugată pentru produsele comercializate. Dialogul constructiv dintre ADMA și JICS în cadrul contractului de consultanță va asigura implementare eficientă, corectă și transparentă a proiectului MAME, finanțat din resursele oferite de către JICA”, a declarat la ceremonia de semnare ministrul de resort Ion Perju.

În format online, la eveniment a participat directorul general adjunct JICA, Ono Hiroe, care a felicitat semnatarii contractului pentru acest început de implementare a proiectului, dorindu-le o comunicare profesionistă și eficientă. 

Guvernul Japoniei va oferi un credit preferențial Guvernului Republicii Moldova în valoare de circa 18,7 milioane de dolari pentru a facilita accesul agricultorilor la achiziționarea tehnicii agricole și a echipamentului post-recoltare. Creditul va fi acordat pe o perioadă de 40 de ani, la o dobândă de 0,1%, cu perioada de grație de 12 ani. De asemenea, împrumutul va fi oferit prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională, în cadrul proiectului de Modernizare a mașinilor și a echipamentului agricol din Republica Moldova.

Proiectul „Modernizarea mașinilor și a echipamentului agricol din Republica Moldova (proiectul „MAME”)” are drept scop accesarea surselor financiare pentru îmbunătățirea productivității agricole prin furnizarea tehnicii agricole și a echipamentului  post-recoltare destinate agricultorilor din țara noastră. Beneficiarii direcți vor fi producătorii agricoli înregistrați ca persoană juridică, indiferent de forma organizatorică de activitate sau de tipul de activitate pe care îl practică.

foto: MADRM

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!