ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesoara de canto Oxana Mardari: ”Anul pandemic m-a făcut să mă gândesc la viața mea și să mă dedic familiei”

17:31 | 19.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 feb. /MOLDPRES/. Pentru cântăreața de muzică populară și ușoară Oxana Mardari, laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, anul pandemic a făcut-o să se gândească la viața ei și să se dedice familiei.

”Anul 2020 a început prodigios, chiar din primele zile eram în plină activitate scenică atât individual, cât și cu elevii mei de la Școala de Arte ”Valeriu Poleakov”, concertând în cadrul Orășelului de Crăciun. Făcând o retrospectivă a activităților din acest an, aș putea spune că multe mi-au reușit, dar totuși visul meu, un concert aniversar, rămâne-n așteptare”, a spus interpreta, citată de MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Oxana Mardari a afirmat că în luna februarie un succes deosebit i-a adus participarea în cadrul concertului „Firicel de busuioc”, desfășurat la Palatul Național Nicolae Sulac, unde a cântat piesa „Inimă plină de dragoste și dor”, acompaniată de Orchestra municipală condusă de frații Advahov. Apoi, în perioada când a fost instituită starea de urgență, și-a auzit mai mult ca niciodată vocea sufletului care o chema să creeze. În această perioadă, și-a înșirat gândurile pe foaie și astfel s-au zămislit cântecele: ”Draga mea copilărie”, ”Omule cu suflet mare”,  ”Mult mi-e dor de tine tată”, și ,”Mă gândesc la viața mea”,  creații care s-au bucurat de succes, fiind înregistrate și filmate.

Potrivit sursei citate, în perioada carantinei, la fel de productivă i-a fost și activitatea pedagogică. Deși a trecut la regimul online, a rămas același profesor, care nu rămâne indiferent de ceea ce face și pregătește elevii pentru a participa la numeroase concursuri naționale și internaționale organizate online. 

”Reușesc să mobilizez elevii și părinții pentru a înregistra și filma cu ansamblul ”Cununița”, un colind folcloric ”Îngerii în ceruri cântă”, și un cântecel cu ”La Mulți Ani!”, dedicat lucrătorilor din sistemul medical  din Republica Moldova. Colinda „Îngerii în ceruri cântă” a răsunat în cadrul concursului organizat de Parlamentul Republicii Moldova pe toată perioada sărbătorilor de iarnă, la fel ne-am prezentat cu elevii la mai multe posturi TV.  Ansamblul ”Cununița”, pe care îl conduc, este menționat cu diplome de gradul II și cadouri pentru participare deosebită la etapa ”Răsună pe la ferești/ vechi colinde românești” a concursului ”ARS Adolescentina”, organizat de Zina Izbaș. Recent, am lansat piesa „Colind în regrete”, semnată de compozitorul Vlad Mircos și poetul Vasile Voicu”, a mai spus cântăreața și profesoara de vioară.

Oxana Mardari s-a născut la 30 martie 1978 în satul Colicăuți, raionul Briceni. În 1997, a absolvit Colegiul de Muzică “Ștefan Neaga” la două specialități: canto popular și vioară, în 2002 - Universitatea de Stat a Artelor (actualmente – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), calificarea interpret-vioară și în 2006 - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea – canto popular. În 1997, a obținut premiul I la Concursul ”Ștefan Neaga” și premiul III la Concursul de romanțe ”Petale de trandafir, în 1998 - premiul 1 la Festivalul Concurs de interpretare a cântecului popular “Toamna Buzoiană”, ediția XXIX, din Buzău, România, premiul II la concursul „Prezintă Orchestra Folclor” și în 1999 -  locul II și premiul special pentru cea mai reușită interpretare a cântecului de ritual la Concursul „Tamara Ciobanu”, ediția a VI. De asemenea, este laureată a mai multor altor concursuri naționale și internaționale.

img21001308

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!