ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la 1 martie intră în vigoare noi etichete energetice

12:26 | 02.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Eticheta pentru clasificarea consumului de energie al aparatelor de uz casnic, începând cu 1 martie, este definitiv retrasă și intră în vigoare o nouă scară de valori, dezvoltată pe baza aplicării noilor reglementări delegate ale Uniunii Europene, transmite MOLDPRES cu referire la Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE).

Potrivit instituției, eticheta energetică oferă o indicație clară și simplă a eficienței energetice a produselor în momentul cumpărării. Totodată, îi ajută pe consumatori să compare produsele, să economisească energie și, astfel, să economisească la viitoarele facturi de energie la domiciliu. Optând pentru produse mai eficiente din punct de vedere energetic, acestea vor contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în întreaga UE.

Pentru a fi mai ușor de înțeles pentru consumatori și a deschide calea către produse mai inovatoare și mai eficiente din punct de vedere energetic, actuala etichetă energetică cu clase energetice de la A +++ la D va fi înlocuită treptat în următorii ani cu o nouă scară mai simplă de la A (eficiență maxim) la G (eficiență minimă).

Începând cu 1 martie 2021, noua scară de la A la G a început să se aplice la  frigidere, mașini de spălat vase, mașini de spălat și televizoare.

Afară de aceste patru grupuri de produse, etichetele energetice pentru sursele de lumină, cum ar fi becurile, vor fi recalificate de la 1 septembrie 2021 și vor urma alte mărfuri. Fiecare nouă etichetă energetică este concepută în așa fel încât clasa A să fie inițial goală pentru a lăsa loc inovației și dezvoltării de noi modele mai eficiente din punct de vedere energetic.

După 1 martie 2021, comercianți din spațiul european au la dispoziție 14 zile lucrătoare pentru a înlocui vechea etichetă energetică pentru toate produsele recalificate în magazine și mediul online, precum și pentru materialele publicitare.

foto: AEE

img21001596

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!