ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ion Morărescu își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

08:21 | 12.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Ion Morărescu, laureat al mai multor premii din R. Moldova și România, a împlinit astăzi 65 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 12 martie 1956, în satul Butuceni, raionul Orhei. În 1971, a absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii din Orhei, clasa profesorului Constantin Matei, iar în 1976 - Școala Republicană de Arte Plastice „Ilia Repin” din Chișinău. Între anii 1980-1985 urmează Facultatea Grafică și Pictură a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, clasa profesorului Alexandr Kuzmin. Din 1989 este lector superior la Catedra de pictură a Facultății de Arte Plastice și Design a UPS „Ion Creangă” din Chișinău.

Lucrările sale sunt executate în cele mai diverse tehnici. Plastician în artele tradiționale – pictură, grafică, sculptură și netradiționale – obiect. Practică pictura în ulei, pictura în acuarelă, pictura în acril, pictura în creion. Lucrările de sculptură sunt executate din materiale reciclabile, din metal uzat. Are și lucrări de decupaj din hârtie colorată.

Călătoriile la Veneția l-au adus pe artist pe arena europeană, având aici câteva expoziții. În 2009 și 2013 și-a expus lucrările la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, unde au fost prezentate lucrări de pictură, sculptură și grafică. A participat la mai multe expoziții naționale și internaționale. Din 1991 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Are lucrări în colecții de stat: „Butuceni”, „Parada planetelor”, „Natură statică cu pești”, „Biserica Albă”, „Porumbelul răscrucii”, „Improvizație”, „Melodia unei seri de vară” ș.a. Lucrările sale se află și în colecții private de peste hotare: Finlanda, Italia, Canada, Federația Rusă, Franța, Germania, Marea Britanie, România, SUA.

În 2004 i s-a acordat Premiul Mare la Expoziția-concurs de artă plastică contemporană „Saloanele Moldovei”, pentru lucrarea „Ultimul lanț”, de către Ministerul Culturii și Cultelor din România. În anul 2005 a fost menționat la Expoziția-concurs de artă plastică contemporană „Saloanele Moldovei” pentru lucrarea „Lupii”. În anul 2006 a primit Premiul Mare din partea României la „Saloanele Moldovei”.

img21001869

img21001869

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!