ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul pentru reintegrare a avut o întrevedere șeful EUBAM

15:00 | 12.03.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Olga Cebotari, a avut astăzi o întrevedere cu șeful Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) Slawomir Pichor, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Pe agenda au figurat aspecte referitoare la dinamica procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, temele actuale de pe ordinea de zi, poziția Chișinăului pe marginea acestora și măsurile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova în promovarea politicilor de reintegrare a țării și de asigurare a realizării drepturilor fundamentale ale omului în raioanele de est ale țării.

Vicepremierul a specificat despre campania de informare desfășurată de către autoritățile naționale de frontieră în privința locuitorilor din regiune și care se referă la notificarea despre regulile ce se impun a fi respectate în vederea participării autovehiculelor în traficul rutier internațional, cu reflectarea acțiunilor de eficientizare a activității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița și de sporire a procesului de documentare cu plăci de model neutru.

A fost remarcat rolul EUBAM și mandatul atribuit misiunii pe elemente ce vizează  dimensiunea transnistreană, fiind evidențiat interesul autorităților Republicii Moldova în obținerea asistenței și expertizei tehnice în vederea sprijinirii eforturilor de identificare a unor soluții viabile la problemele actuale de pe agendă.

Atenție a fost acordată și aspectelor referitoare la managementul integrat al frontierei de stat din perspectiva organizării controlului în comun (moldo-ucrainean) pe segmentul central (transnistrean) al acesteia, precum și operațiunilor de import-export efectuate de către agenții economici din regiunea transnistreană, cu enunțarea facilităților oferite în prezent de către autoritățile naționale, dar și a măsurilor luate în vederea aducerii activității lor în câmpul legal al Republicii Moldova.

Șeful Misiunii EUBAM a reiterat deschiderea instituției de a oferi orice formă de asistență ce prezintă interes, inclusiv în organizarea unor trening-uri de dezvoltare a capacităților în diverse sfere tematice, cu antrenarea specialiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Oficialii au exprimat disponibilitatea aprofundării dialogului pe diferite aspecte de interes reciproc, precum și a fortificării interacțiunii în vederea determinării unor opțiuni de rezolvare durabilă a problemelor conexe tematicii transnistrene.

foto: Biroul politici de reintegrare

img21001891

img21001891

img21001891

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!