ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Un program american pentru fermieri recrutează voluntari locali

11:22 | 19.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 19 mar. /MOLDPRES/. Programul american Farmer-to-Farmer (F2F) recrutează, în premieră, experți în horticultură din Republica Moldova pentru a acorda asistență pe bază de voluntariat producătorilor agricoli autohtoni. Până în prezent, toți voluntarii F2F au fost cetățeni americani, însă în contextul pandemiei de COVID-19, aceștia conlucrează de la distanţă cu experți locali, transmite MOLDPRES.

Pentru început, voluntarii moldoveni vor elabora împreună cu experții din SUA trei ghiduri pe subiecte legate de producerea ecologică atât în sere, cât şi în câmp deschis.

„Două ghiduri se referă la cultivarea ecologică în sere a unor legume (salată, pătrunjel, mărar, ceapă verde, busuioc), precum şi a unor fructe moi sau pomușoare (căpșun, mur, zmeur, cătină), în sere și tuneluri. Al treilea ghid se va axa pe producerea ecologică a sâmburoaselor (piersici, cireșe, caise)”, conform programului.

Pentru a activa în cadrul F2F, experții moldoveni trebuie să dispună de studii superioare de specialitate şi experiență de lucru cu fermierii, în special în agricultura ecologică, dar şi de abilități de elaborare a unor materiale informaționale şi infografice etc.

Programul John Ogonowski și Doug Bereuter Farmer-to-Farmer (F2F) este implementat în țara noastră de CNFA (Cultivating New Frontiers in Agriculture) Moldova cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

F2F oferă consultanță agricolă gratuită pentru a promova îmbunătățiri durabile în securitatea alimentară și procesarea agricolă, producerea şi comercializarea producției agricole. CNFA este o organizație finanțată de USAID care sprijină dezvoltarea economică a agro-industriilor în țările în tranziție. Scopul proiectului F2F este de a genera o creștere economică rapidă în sectorul agricol.

foto: arkiplus.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!