ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova au fost introduse noi restricții în contextul crizei pandemice

13:45 | 19.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 19 mar. /MOLDPRES/. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), întrunită astăzi în şedinţă, a aprobat mai multe măsuri restrictive pentru o serie de sectoare social-economice, ca urmare a agravării în ţară a situaţiei epidemiologice, cauzată de COVID-19. Despre acestea a anunţat prim-ministrul interimar Aurel Ciocoi, într-un briefing după şedinţa CNESP, transmite MOLDPRES.  

Conform premierului în exerciţiu, care este şi preşedintele CNESP, de sâmbătă, 20 martie, centrele comerciale, precum şi unităţile necomerciale din ţară vor activa până la ora 18.00. Piețele agroalimentare vor fi deschise între orele 7.00-15.00, iar restaurantele vor înceta programul cu clienții la ora 20.00, însă până la ora 7.00 vor putea lucra în regim de livrare.

De asemenea, în unităţile de alimentaţie publică, se interzice organizarea nunţilor, cumătriilor, aniversărilor, altor evenimente de acest fel. Totodată, se interzice convocarea conferinţelor ştiinţifice, profesionale sau de alt profil, adunărilor de orice tip, festivalurilor, competițiilor sportive, olimpiadelor, târgurilor agricole, expoziţiilor etc.

Premierul Aurel Ciocoi a mai menţionat că „pe sensul de intrare în ţară, în lipsa testului la COVID-19, efectuat cu cel puţin 72 de ore mai înainte, cetăţenii vor completa fişa epidemiologică şi vor sta obligatoriu în carantină 14 zile. „La expirarea a zece zile, cu condiţia efectuării testului  şi rezultatului negativ, regimul de carantină ar putea fi ridicat mai devreme. Prevederea este obligatorie şi pentru cetăţenii care anterior beneficiau de facilităţi în acest sens, cum ar fi elevii şi studenţii care învaţă în străinătate ş.a.”, a precizat şeful Guvernului demisionar.

În ceea ce ţine de sistemul de învăţământ, Aurel Ciocoi a spus că CNESP a intenţionat să sisteze în general studiile cu prezenţă fizică, însă s-a ţinut cont de argumentele Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, precum şi a epidemiologilor, şi s-a decis să se renunţe, deocamdată, la această soluţie. „Deşi avem în ţară Cod Roşu de alertă, totuşi, sunt unele localităţi unde situaţia este mai bună.  De aceea, am hotărât să delegăm la discreţia administraţiilor publice locale şi managementului şcolar, care vor decide de comun acord, cum vor proceda la nivel local cu activitatea şcolilor şi grădiniţelor, în funcţie de starea epidemiologică”, a spus premierul.

În altă ordine de idei, Aurel Ciocoi a relevat că toate structurile de control sau cu atibuţii în gestionarea crizelor vor fi antrenate masiv în verificarea şi monitorizarea respectării regulilor impuse de autorităţi. „Una e restricţia pe hârtie şi alta  e ceea ce este în realitate, pe stradă şi în spaţiul public, de aceea vom urmări cu stricteţe respectarea măsurilor impuse. Atenţionez că cei care vor încălca, vor avea repercusiuni dure”, a spus prim-ministrul în exerciţiu.

Până la data de ieri, în Republica Moldova au fost înregistrate 210 725 de cazuri de COVID-19, numărul morților ajungând la 4472.

img21002102

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!