ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesorul și lingvistul Ion Melniciuc ar fi împlinit 80 de ani

08:18 | 24.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Profesorul, lingvistul și publicistul Ion Melniciuc, doctor în filologie, conferențiar universitar, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deținător al Ordinului Republicii, ar fi împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

Potrivit scriitorului Victor Prohin, Ion Melniciuc încă din studenție a demonstrat o vocație pentru studiul limbii. ”Ca și pentru profesorul Anatol Ciobanu, limba română a fost pentru el o icoană”, a subliniat Victor Prohin. Iar profesorul universitar Gheorghe Colţun a afirmat că „Ion Melniciuc  a fost un mare îndrăgostit și apărător al limbii neamului nostru”.

Ion Melniciuc s-a născut la 24 martie 1941 în satul Coteala, raionul Briceni. După absolvirea Școlii medii din satul Larga (1958), a studiat la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova (1960-1965). Din 1965 a fost angajat la Catedra de limbă română, lingvistică generală și romanică pe post de lector, apoi de lector superior, conferențiar universitar. În 1975 a luat doctoratul cu tema „Mijloace lexico-gramaticale de exprimare a superlativului în limba română”.

La Facultatea de Litere a predat câteva decenii cursul de lexicologie. Un alt curs pe care l-a predat a fost ”Metodica predării limbii române în grupele naționale și alolingve”, denumit ulterior ”Didactica limbii române”. Preocuparea de bază a lui Ion Melniciuc de-a lungul vieții, în calitate de lingvist și savant, a fost cultivarea limbii române. Primele articole au apărut încă în anii ’67-’68, acestea, în mod firesc, dedicate cultivării limbii române. O altă preocupare lingvistică a fost lexicul limbii române. Este considerat unul dintre lingviștii de referință din Basarabia postbelică.

A publicat mai multe cărți (monografii, manuale, materiale didactice, dicționare) și peste 300 de articole științifice și publicistice. A fost unul dintre militanții activi ai mișcării de eliberare și renaștere națională. A semnat în diverse culegeri şi în periodicele „Limba Română”, „Literatura și Arta”, „Făclia”, „Țara”, portrete literare, numeroase articole de cultivare a limbii și în apărarea ființei noastre naționale.

În 1996 a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” și în 2010 – cu Ordinul Republicii. Ion Melniciuc s-a stins din viață la 16 august 2017 și a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

img21002207

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!