ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Guvern a avut loc evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Romilor

13:27 | 08.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. De Ziua Internațională a Romilor, marcată la 8 aprilie, Guvernul a găzduit astăzi online masa rotundă dedicată acestui prilej și cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la întrunirea primului congres al romilor din Londra, 1971, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

La eveniment a participat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, reprezentanți ai Agenției Relații Interetnice, ai asociațiilor în domeniu, partenerilor de dezvoltare, precum și mai mulți reprezentanți ai comunității rome din Republica Moldova. Reuniunea a fost organizată cu scopul de a atrage atenția factorilor de decizie  asupra necesităților comunității rome în vederea asigurării incluziunii depline în societate.

În mesajul său de felicitare, prim-ministrul în exercițiu a precizat că „doar prin consolidarea eforturilor și respectarea reciprocă a dreptului omului, de către toți cetățenii acestei țări, indiferent de etnie, vom reuși să construim acasă societatea la care visăm și să vedem o Moldovă prosperă".

Pentru a îmbunătăți situația economică a romilor şi a asigura participarea lor activă la viața socială şi politică din țară, Guvernul a implementat, în perioada 2016-2020, Planul de acțiuni pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova. Astfel, s-a reușit asigurarea transportării gratuite a elevilor romi din localitățile rurale la şi de la instituțiile de învățământ pe distanțe ce depășesc 2 km, s-au acordat ajutoare materiale romilor din familiile social vulnerabile pentru reabilitarea/reparația caselor de locuit, conform legislației în vigoare, și a fost simplificat considerabil procesul de stabilire a identității și de obținere a actelor de identitate pentru romi.

Totodată, ministrul Educației a precizat că în anul 2020 a crescut numărul copiilor de etnie romă instituționalizați în grădinițe și școli. În prezent, MECC este în proces de elaborare a unui nou Program pentru susținerea populației de etnie romă pentru anii 2021 – 2025 și a Planului de acțiuni ce va avea ca scop soluționarea multiplelor probleme și constrângeri cu care se confruntă aceștia. Astfel, va fi asigurată integrarea aspectelor privind incluziunea populației de etnie romă în documentele de politici sectoriale, în domeniile: educație, dezvoltare economică și ocuparea forței de muncă, sănătate publică, dezvoltare regională și infrastructură etc.

Premierul a menționat că pentru soluționarea problemelor este nevoie de o abordare intersectorială, prin implicarea tuturor autorităților responsabile. „Aduc asigurări că proiectul Planului va fi cu siguranță incisiv și cu măsuri concrete. Sper ca reprezentanții etniei rome să devină cât mai incluzivi în întreaga societate și nivelul de trai să fie pe măsură, să nu mai avem copii neșcolarizați", a declarat Aureliu Ciocoi.

Ambasadorul UE, Peter Michalko a apreciat faptul că autoritățile publice acordă o atenție deosebită problemelor cu care se confruntă comunitatea romă, în contextul în care aceasta reprezintă o parte importantă a populației, reiterând că UE va continua să acorde sprijin în scopul abordării eficiente a incluziunii sociale a romilor.

30 de reprezentanți ai etniei romilor vor fi premiați cu Diploma Guvernului, în semn de recunoștință și apreciere pentru contribuția la consolidarea societății civile rome în Republica Moldova, implicare activă în viața socială şi politică a țării, precum și cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor.

La 8 aprilie 1971, Primul Congres Internațional al Romilor a aprobat o serie de decizii importante în scopul consolidării persoanelor de etnie romă din diferite regiuni ale lumii. S-a luat decizia de a scoate din uzul internațional etnonimul „ţigan", fiind înlocuit cu „rom". A fost aprobat steagul romilor și s-a ales imnul internațional al romilor. Potrivit recensământului populației în Republica Moldova, au fost înregistrate oficial 9323 de persoane ce s-au identificat ca fiind de etnie romă, însă rapoartele și studiile efectuate de organizațiile internaționale estimează că numărul acestora ar ajunge până la 250 000 persoane.

foto: Guvern

img21002648

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!