ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție în memoria victimelor accidentului de la Smolensk a fost vernisată la Chișinău

16:14 | 09.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă astăzi expoziția temporară cu genericul „Doliul național al polonezilor după catastrofa de la Smolensk”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul adjunct al instituției, Mariana Vasilache, a menționat că expoziția cuprinde 32 de planșe cu imagini și texte, care reflectă tragedia de la Smolensk din aprilie 2010.

La eveniment au participat Ambasadorul Republicii Polone la Chișinău Bartłomiej Zdaniuk, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, personalități din mediul universitar, deputați din Parlamentul R. Moldova, care au comemorat victimele accidentului de la Smoleńsk.

În discursul său, Ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk a amintit că avionul special TU-154M, la bordul căruia se aflau președintele Republicii Polone, Lech Kaczyński și soția acestuia Maria Kaczyńska, precum și alte 94 de persoane, pe 10 aprilie 2010 a decolat din Varșovia spre Smolensk, în Rusia. Delegația poloneză urma să participe la Cimitirul Militar Polonez de la Katyń la comemorarea a 70 de ani de la masacrul comis în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Avionul însă s-a prăbușit la aterizare.

Participanții la zborul către Smolensk mergeau la ceremonia de la Katyń pentru a aduce un omagiu victimelor executărilor în masă din Pădurea Katyń, Miednoye, Harkov, Bîkivnea și Kuropaty, efectuate de NKVD în primăvara anului 1940, la ordinul celor mai înalte autorități ale Uniunii Sovietice.

Masacrul de la Katyń și tragedia de la Smoleńsk sunt două evenimente care au devenit un simbol al istoriei tragice a Poloniei. Aceste evenimente au șocat milioane de polonezi, precum și opinia publică internațională. 

Expoziția va fi deschisă până la 29 aprilie.

img21002705

img21002705

img21002705

img21002705

img21002705

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!