ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorul și graficianul Alexei Colîbneac: ”Ilustrez două reviste: una pentru copii și alta - pentru copii și adolescenți”

18:10 | 15.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Pictorul, graficianul și profesorul în domeniul învățământului artistic Alexei Colîbneac, Maestru Emerit în Artă, ilustrează în prezent două reviste pentru copii și adolescenți: ”Alunelul” și ”Noi”. ”Fac acest lucru cu plăcere de mai multe decenii la rând, așa cum am ilustrat și cărțile pentru ei. Îmi sunt dragi copiii: ei sunt mai sensibili decât noi, maturii”, a afirmat profesorul universitar și artistul plastic, citat de MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Alexei Colîbneac a menționat că, fiind antrenat în această activitate, face pentru cele două reviste în fiecare lună câte 7-8 desene. ”Este o preocupare care îmi aduce multă satisfacție. Revistele ”Alunelul” și ”Noi” sunt printre puținele publicații din țară care ajung în teritoriu, la cititori, pe suport de hârtie. Cele două publicații au o pondere educativă și estetică destul de importantă”, a subliniat  graficianul.

O îndeletnicire aparte a pictorului o constituie grafica de carte. În total,  Alexei Colîbneac a ilustrat peste 200 de titluri de carte de Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Petre Ispirescu, Charles de Coster, Alexandr Pușkin, Ion Druță, Spiridon Vangheli, Nicolae Dabija ș.a. Majoritatea cărților ilustrate de el sunt destinate copiilor și, așa cum afirmă specialiștii în materie, acestea au de fiecare dată ceva nou, irepetabil.

Una din expozițiile sale cu genericul ”Literatura națională și universală în grafica de carte semnată de artistul plastic Alexei Colîbneac”,  a fost cea de la Biblioteca Națională, la 75 de ani de la naștere. ”Din păcate, graficienii nu prea sunt solicitați în expoziții. Nici grafica de carte nu se mai bucură de succesul de altă dată. Editurile nu dispun de finanțe să editeze cărți, iar dacă le și editează, acestea nu mai sunt căutate ca odinioară de cititori. Se uită de faptul, că, de obicei, cartea este un obiect polifuncțional. În prezent, țin cursuri online cu studenții. Dar cum să-i înveți a desena de la distanță? Unde mai pui, că unii dintre ei, dacă se lasă pe tânjală, peste o lună uită de șevalet”, a constatat profesorul universitar.

Alexei Colîbneac s-a născut la 25 decembrie 1943, în satul Drepcăuți, raionul Briceni. Și-a făcut studiile la Colegiul Republican de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău (1957-1962), Sculptură și Arhitectură ”I. Repin” din Leningrad, secția Grafică (1962-1971). A avut numeroase expoziții în țară și peste hotare. În 2003 a devenit membru al Academiei Ortodoxe Ruse a Științelor și Artelor. A fost distins cu Diploma de onoare „Hans Christian Andersen” a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Adolescenți IBBY (orașul Basel, Elveția, 2006) ș.a. Lucrările sale au fost achiziționate de Muzeul Național de Arte Plastice al Moldovei, precum și de alte muzee prestigioase: galeriile „P. Tretiakov” din Moscova, „Nakamura” din Japonia, Galeria Municipală „Art-Avangard” din Moineşti, România ș.a.

img21002831

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!