ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a primit din China un lot de 250 mii doze de vaccin anticoronavirus

10:06 | 27.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. R. Moldova a primit astăzi din partea Republicii Populare Chineze un lot de 250 mii doze de vaccin anticoronavirus și materiale complementare. La evenimentul de recepționare a participat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în țara noastră, Zhang Yinghong, comunică MOLDPRES.

Lotul conține 150 de mii de doze de vaccin oferite de autoritățile chineze cu titlu gratuit și 100 de mii de doze procurate din fonduri bugetare ale Republicii Moldova, precum și materiale complementare.

Potrivit Serviciului de presă al Legislativului, vaccinurile au fost livrate ca urmare a solicitării președintelui Parlamentului Republicii Moldova adresate președintelui Comitetului Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din Întreaga Chină, Li Zhanshu, pe 4 martie anul curent.

Greceanîi a mulțumit poporului chinez pentru receptivitatea și promptitudinea cu care a reacționat la solicitarea sa. “Deoarece Republica Moldova nu are capacități proprii de a produce vaccin anticoronavirus, atât vaccinurile donate, cât și cele procurate ne vor permite să obținem mai rapid succes în depășirea pandemiei”, a declarat Greceanîi.

Și Ambasadorul Republicii Populare Chineze, Zhang Yinghong, și-a exprimat speranța că vaccinurile și materialele complementare ajunse în dimineața zilei de astăzi din China la Chișinău vor contribui la atingerea obiectivelor Republicii Moldova în lupta cu pandemia.

„În prezent, există un decalaj uriaș în furnizarea globală de vaccinuri. Fiind o țară cu responsabilitate, China va continua să-și îndeplinească angajamentele de a promova distribuția echitabilă a vaccinurilor în întreaga lume și va contribui în continuu la disponibilitatea vaccinurilor în țările în curs de dezvoltare”, a menționat ambasadorul.

„China a asigurat livrarea acestui lot de vaccinuri în Republica Moldova cât mai curând posibil, ceea ce mărturisește încă o dată prietenia profundă dintre cele două țări și popoare. China va continua să sprijine Moldova în lupta împotriva pandemiei”, a conchis diplomatul.  

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat la rândul său primirea donației de vaccin din China. „Este încurajator că țara noastră primește în această perioadă mai multe loturi de vaccin, deoarece asta ne permite să oferim mai multe opțiuni de vaccinare cetățenilor. Suntem recunoscători Chinei pentru această donație semnificativă”, a spus Maia Sandu într-o postare pe pagina sa.

În prezent, în lista OMS sunt incluse spre evaluare și aprobare șase vaccinuri chineze. Vaccinurile primite astăzi de Moldova au fost produse de două companii chineze diferite, dintre care 150 mii de doze donate sunt produse de compania Sinopharm, iar alte 100 mii de doze, achiziționate din buget, sunt produse de compania Sinovac. Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că eficacitatea ambelor tipuri de vaccin corespunde standardelor organizației.

La momentul actual, vaccinurile chinezești sunt folosite în zeci de țări din lume, inclusiv Ungaria, Turcia, Ucraina, Brazilia ș.a. În același timp, China a decis să ofere platformei COVAX 10 milioane de doze de vaccin, care este considerat sigur și eficient de experții OMS.

foto: Parlament

img21003105

img21003105

img21003105

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!