ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova va fi redus impactul mercurului asupra mediului

12:32 | 25.05.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. În Republica Moldova va fi redus impactul mercurului asupra mediului și sănătății umane. Aceasta este decizia primei reuniuni pe marginea unui proiect internaţional în acest sens, desfășurată astăzi cu participarea membrilor delegați ai instituțiilor naționale, echipei de proiect, precum și experților în domeniu, transmite MOLDPRES.

Proiectul "Suport în procesul post-ratificare a Convenției Minamata în Republica Moldova prin consolidarea capacităților de eliminare și reducere a riscurilor asociate cu mercurul" are mai multe obiective. Printre acestea se numără îmbunătățirea cadrului legal, consolidarea capacităților instituționale și reducerea riscurilor de expunere la mercur, organizarea instruirilor tematice, elaborarea regulilor unice pentru depozitarea temporară a deșeurilor de mercur și transportarea acestora în condiții de siguranță, realizarea studiilor și analizelor, desfășurarea campaniilor de informare și sensibilizare a populației.

Proiectul se va implementa pe o perioadă de 33 de luni, în corespundere cu Acordul de cooperare dintre Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Programul ONU pentru Mediu, semnat la 26 august 2020.

Din 1 ianuarie 2021, în Republica Moldova este interzis importul de obiecte, bunuri sau produse ce conțin mercur sau adaos de mercur/compuși de mercur, alte produse și obiecte ce conțin compuși de mercur. Acestea trebuie să fie scoase din uz și administrate în mod corect, pentru a reduce riscurile și emisiile de deșeuri periculoase, transportarea și păstrarea în condiții de siguranță.

foto simbol

img21003731

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!