ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România va discuta un nou program de asistență nerambursabilă pentru Republica Moldova

12:15 | 23.07.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 23 iul. /MOLDPRES/. România este gata să discute un nou program de asistență nerambursabilă pentru Republica Moldova, care va înlocui vechiul Acord în valoare de 100 de milioane de euro, ce a expirat fără a fi finalizat. Declarația a fost făcută astăzi de către ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unei conferințe susținute în comun cu șeful statului, Maia Sandu, comunică MOLDPRES.

Președintele Republicii Moldova a menționat că Bogdan Aurescu este primul oficial al UE care vine la Chișinău după scrutinul din 11 iulie. “Am avut o discuție bună despre rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și agenda bilaterală. I-am mulțumit pentru sprijinul semnificativ pe care Moldova l-a primit din partea României: echipamente de protecție și donații semnificative de vaccin. Astăzi depășim cifra de jumătate de milion de vaccinuri oferite de România pentru Moldova. Am discutat despre relansarea dialogului la nivel guvernamental. Am reluat discuțiile asupra programelor pe care le-am inițiat anterior”, a spus Sandu.

Șeful statului a specificat că după alegerile parlamentare anticipate, autoritățile de la Chișinău au ocazia să construiască un parteneriat puternic și reciproc avantajos cu țara vecină, care va deschide noi oportunități pentru dezvoltare și va apropia țara noastră de UE.

Cei doi oficiali și-au exprimat speranța că România și Republica Moldova își vor consolida cooperarea la nivel guvernamental după învestirea noului Executiv de la Chișinău.

Șeful diplomației de la București a anunțat că România va acorda încă 300 mii de euro pentru susținerea societății civile și mass-media independente din Republica Moldova, după o contribuție similară de 250 mii de euro acordată în noiembrie anul trecut.

„România este pregătită pentru accelerarea proiectelor de susținere pentru dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova. Guvernul de la București este pregătit să ofere noului executiv de la Chișinău măsuri de susținere pe termen scurt. Avem încredere în programul de reforme inițiat de președintele Maia Sandu. Rezultatul acestor alegeri este un proces foarte important. Am îndemnat UE să susțină intens reformele inițiate de președinte și cele care vor fi înfăptuite de viitorul Guvern și Parlament”, a conchis Aurescu.

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, se află azi într-o vizită oficială la Chișinău. Imediat după întrevederea cu Maia Sandu, oficialul de la București a participat la ceremonia de donare din partea României a unui lot de peste 100.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19.

img21005325

img21005325

img21005325

img21005325

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!