ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

USM este prima în clasamentul universităţilor din Republica Moldova

12:45 | 28.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat din Moldova (USM) și-a reconfirmat poziția de lider printre universităţile din țara noastră, potrivit ediției din iulie curent a clasamentului mondial Ranking Web of Universities (Webometrics), un top realizat de Consiliul Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din cadrul Ministerului Ştiinţei şi Inovării al Spaniei, transmite MOLDPRES.

Conform datelor Ranking Web of Universities, Universitatea de Stat din Moldova conduce clasamentul instituțiilor de învățământ superior din țară, situându-se pe locul 247 în Europa Centrală și de Est, 1 055 în Europa și 3 148 în lume.

„USM - cea mai mare instituție de învățământ superior de tip clasic din Republica Moldova, îmbină armonios procesul didactic cu cel de cercetare, colaborând în acest sens cu peste 112 universități din 28 de țări. Universitatea de Stat din Moldova își extinde și consolidează continuu cooperarea academică și prin asocierea la consorțiile universitare internaționale (CUMRU, Consorțiul Universitaria ș.a.)”, indică un comunicat al proiectului.

Poziția ocupată de Universitatea de Stat din Moldova în clasament se datorează gradului înalt al performanțelor obținute pentru toți cei trei indicatori luaţi în calcul de ranking-ul Web of Universities (Webometrics): 50% – Vizibilitatea: numărul total de legături externe pe care domeniul web al universităţii le primeşte de la terţe părţi; 40% – Excelenţa: numărul lucrărilor ştiinţifice cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate într-un anumit domeniu, în perioada de referință 2015-2019; 10% – Transparența: numărul total de citări ale cercetătorilor universităţii în Top Google Scholar Profiles.

Raportul Ranking Web of Universities din iulie 2021 a fost elaborat în baza evaluării a circa 31 mii de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume, inclusiv 24 universităţi din Republica Moldova. Webometrics este un clasament realizat de Cybermetrics Lab din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania, începând cu anul 2004. Ierarhizarea din cadrul acestui top se realizează pe baza datelor web accesibile publicului şi rezultatele sunt făcute publice în lunile ianuarie şi iulie, în fiecare an.

USM își menține an de an poziția de lider în diverse ratinguri internaționale. Principalele criterii de evaluare sunt nivelul înalt al serviciilor educaționale, asigurat de cadre didactice de top din țară, metodele tradiționale și inovaționale de studiu, oferta educațională excelentă, mobilitatea internațională a studenților și a profesorilor, numărul de programe comune cu dublă bursă, nivelul de cercetare, contribuția la inovație etc.

foto: USM

img21005452

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!