ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată aniversării a 40-a a ”Solidarității” din Polonia a fost deschisă la Chișinău

18:27 | 09.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. În 2021 se împlinesc 40 de ani de la instituirea Legii marțiale în Polonia. Cu această ocazie, Institutul Polonez din București a inaugurat la Chișinău o expoziție stradală itinerantă pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, cu genericul ”Cea de-a 40-a aniversare a revoluției ”Solidaritatea”, care reamintește istoria dificilă a ”Solidarității” și influența acesteia asupra destinelor Europei Centrale și de Est, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al institutului sus-numit, Legea marțială a fost impusă în Polonia la 13 decembrie 1981 de către liderul Republicii Populare Poloneze, Wojciech Jaruzelski, în scopul anihilării sindicatului ”Solidaritatea”, care prin atitudinea anticomunistă, era considerat ”o amenințare la adresa statului de drept”. În urma acestui act juridic, „Solidaritatea” a fost scoasă în afara legii. După ce la 22 iulie 1983 Legea marțială este abrogată, autoritarismul comunist începe să slăbească în intensitate.

Condusă de „Solidaritatea” prin metode pașnice, revoluția din 1980 a dus la căderea comunismului în Polonia în vara anului 1989. De asemenea, a provocat o avalanșă care a afectat întregul așa-numit bloc estic și s-a încheiat cu căderea Zidului Berlinului, iar mai târziu cu sfârșitul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu în România.

Sindicatul Independent Autocefal „Solidaritatea” a fost înregistrat oficial la 17 septembrie 1980, datorită unui val mare de greve muncitorești, și a adunat în momentul său de vârf 10 milioane de polonezi. Sindicatul a dat speranță pentru o viață demnă, mai bună, în libertate.

Marea mișcare socială „Solidaritatea”, condusă de Lech Wałęsa, care mai târziu a devenit președinte al Poloniei, a ajutat oamenii să se organizeze și să-și exprime dorințele, iar autoritățile comuniste de la Varșovia s-au văzut nevoite să negocieze și să încheie acorduri cu sindicaliștii. Sloganul „nu există libertate fără Solidaritate” a devenit mesajul unei revoluții pașnice și a rămas în memoria polonezilor ani de zile.

Datorită determinării a mii de oameni, în 1989 Polonia a devenit prima țară a așa-numitului bloc estic în care, ca urmare a discuțiilor de la „masa rotundă” s-a ajuns la un acord, care în iunie 1989 a dus la organizarea de alegeri parlamentare parțial libere și prăbușirea sistemului comunist. Alte țări au urmat calea Poloniei.

Expoziția cuprinde 13 panouri și va fi deschisă până la 25 august.

img21005764

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!