ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prioritățile dezvoltării digitale au fost discutate la Ministerul Economiei

11:45 | 19.08.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, şi ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, s-au întrunit ieri într-o ședință de lucru cu reprezentanții Asociației Naționale a Companiilor din domeniul tehnologiilor informaţionale (ATIC). În cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte ce țin de agenda de transformare digitală a sectorului public și a economiei naționale, precum și dezvoltarea sectorului TIC din țara noastră, transmite MOLDPRES.

Sergiu Gaibu a relatat despre structura instituțională a noului Guvern pe domeniul IT și a punctat câteva dintre subiectele principale din agenda ministerului, printre care promovarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, Pachetul I privind Digitalizarea; proiectul hotărârii de Guvern ce vizează unele ajustări în regulamente privind activitatea „Moldova IT Park”. De asemenea, ministrul s-a referit la necesitatea dezvoltării programelor educaționale, cu includerea componentei digitalizare, pentru specialitățile de profil din învățământul universitar.

În același context, vicepremierul Iurie Țurcanu a declarat că Guvernul a ridicat digitalizarea la rang de prioritate națională, menționând că în programul de activitate al Executivului pe domeniul digitalizare sunt lucruri conceptuale care vin să schimbe - în unele cazuri, radical - modul de interacțiune dintre stat, cetățean și mediul de afaceri. În acest sens, aportul și susținerea comunității de afaceri în promovarea acestor schimbări sunt foarte importante, inclusiv prin intermediul parteneriatelor pentru crearea soluțiilor digitale și creșterea capacității de consum al acestora.

În aceeași ordine de idei, reprezentanții ATIC au menționat că organizarea acestei prime întâlniri, într-un timp atât de scurt de la învestirea noului Executiv, este un semnal important al atitudinii actualei echipe guvernamentale față de sectorul IT și digitalizare. Totodată, aceștia s-au referit la un șir de preocupări din sectorul IT, printre care importanța aprobării proiectului de lege, Pachetul I Digitalizare; promovarea amendamentelor la regulamentele care vizează activitatea „Moldova IT Park” în vederea asigurării mecanismelor de interacțiune digitală între Administrația parcului și rezidenți; sporirea cunoștințelor și a expertizei în domenii inovatoare, precum securitatea cibernetică, inteligența artificială etc.; creșterea capacității statului de absorbție a serviciilor livrate de companiile IT, precum și crearea unor specializări noi care vor asigura atât consolidarea expertizei, cât și creșterea capacității de execuție și de consultanță în domeniu.

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC întrunește companii din sectorul tehnologiilor informaționale și al comunicațiilor, și are drept scop consolidarea competitivității industriei TIC din Republica Moldova şi promovarea acesteia în calitate de factor-cheie al creșterii economice şi dezvoltării durabile a țării.

Foto: Ministerul Economiei

img21006044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!