ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Localitatea Beşalma, UTA Gagauz-Yeri are acces la apă potabilă cu ajutorul UE

10:52 | 23.08.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Localitatea Beşalma din UTA Gagauz-Yeri are acces la apă potabilă datorită unei iniţiative civice, susţinută de Uniunea Europeană. Ca urmare, Asociația Obștească ”Asociația de Dezvoltare Economică a Regiunilor” în parteneriat cu primăria satului au implementat în localitate proiectul ”Dezvoltare durabilă prin implicarea societății civile în procesul decizional”, transmite MOLDPRES.

Datorită inițiativei civice a fost soluționată una dintre problemele majore ale cetățenilor din Beșalma – lipsa accesului la apa potabilă. Deși în comunitate funcționează un apeduct centralizat, calitatea apei nu corespunde parametrilor. Unul dintre obiectivele proiectului ține de îmbunătățirea accesului la apa potabilă de calitate pentru 5 000 de locuitori ai comunității. În acest sens, în cadrul proiectului a fost construit un punct de distribuire a apei potabile (buvetă). Costul proiectului a constituit 1 233 mii lei, dintre care 972 mii au fost alocați în calitate de grant în cadrul proiectului Uniunii Europene ”Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, iar 261 mii lei au fost alocați din bugetul regional și local.

Potrivit primarului satului, Valeri Moș, ”problema asigurării cu apă potabilă este una foarte actuală pentru localitate și soluționarea acesteia a fost posibilă doar prin unirea eforturilor societății civile și ale autorităților locale și regionale. Această modalitate de lucru este una eficientă și va fi practicată în continuare în localitate”.

La rândul său, Valentina Pleșca, managerul proiectului ”Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, a menționat că ”suportul UE vine să stimuleze activismul cetățenilor în comunitățile din Moldova și rezultatele obținute la Beșalma sunt un exemplu de succes. Este important în continuare de a asigura buna funcționare a elementelor de infrastructură construite dar și continuitatea inițiativelor cetățenești menite să ducă la creșterea calității vieții în comunitate”.

La evenimentul festiv de deschidere a punctului de distribuție a apei a fost prezentă Irina Vlah, guvernatorul UTA Găgăuzia. Başcanul a remarcat că autoritățile regionale susțin inițiativele locale și investesc activ în proiecte de dezvoltare a comunităților locale. ”Dacă în localități vor exista drumuri bune, acces la apă de calitate, școli și grădinițe, atunci cetățenii nu vor mai fi nevoiți să plece peste hotare. În acest sens suntem hotărâți să depunem toate eforturile necesare ”, a spus Vlah.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE). Acesta este acordat Moldovei (2017-2020) în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia, partenerii de implementare a proiectului sunt AO Centrul European ”Pro Europa” din Comrat și Centrul Național de Asistență și Informare a ONG-urilor din Moldova CONTACT.

Foto: GIZ Moldova

img21006141

img21006141

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!