ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Directorul CNA va fi numit de Parlament

12:41 | 24.08.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 24 aug. /MOLDPRES/. Proiectul privind modificarea articolului 8 din Legea cu privire la Centrul Național Anticorupție (CNA) a fost aprobat în lectura finală, în cadrul ședinței plenare de astăzi a Parlamentului, transmite MOLDPRES.

Documentul prevede că directorul CNA va fi numit în funcție de Legislativ cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Mandatul directorului Centrului Național Anticorupție va fi de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Concomitent, în proiect se propune abrogarea prevederilor de selectare a candidaților prin concurs, organizat de Comisia juridică, numiri și imunități.

În lectura finală, a fost acceptat amendamentul care prevede că revocarea din funcție a directorului se dispune, cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul deputaților aleși, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Proiectul descrie și cazurile de revocare.

Autorii proiectului menționează că aprobarea prezentului proiect de lege va permite implicarea plenară a CNA în realizarea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia și exercitarea atribuțiilor în domeniul combaterii corupției.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate.

Foto simbol 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!