ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetăţenii vaccinați nu vor plăti testele celor care nu vor să se imunizeze, susţine ministrul Sănătăţii

15:39 | 26.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. În ultimele zile sunt tot mai multe critici faţă de decizia autorităților ce prevede ca angajații nevaccinați din sistemul de învățământ să-şi achite din cont propriu testele de depistare a coronavirusului, o dată la 14 zile, însă de ce ar trebui să plătească aceste teste persoanele vaccinate, de vreme ce această procedură se face din bugetul public susţinut de contribuabili. Declaraţia a fost făcută astăzi de ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, în cadrul unui briefing pe tema activităților preconizate pentru următoarele zile de sărbătoare, precum şi a începerii anului de studii 2021-2022, transmite MOLDPRES.

“Politica Guvernului este să reducă rata de infectare, fără a afecta dezvoltarea economică şi procesul de instruire, chiar dacă deseori este vorba de măsuri nepopulare. Respectăm alegerea liberă a fiecăruia, dar trebuie să ne asumăm anumite riscuri şi cheltuieli în acest sens. Vaccinarea este un act ştiinţific şi, deocamdată, singura soluţie de a opri răspândirea virusului, or, este regretabil că acest lucru nu este înţeles anume de pedagogi”, a relevat ministrul Sănătăţii.

Totodată, Ala Nemerenco a explicat de ce ziua de 1 septembrie se va desfășura fără careuri dedicate Primului sunet. “Avem copii care nu sunt vaccinaţi, avem pedagogi şi părinţi, mulţi dintre care la fel nu sunt imunizaţi, de aceea nu putem risca să cream aglomeraţii nesigure. Scopul nostru prioritar a fost ca elevii să meargă la şcoală şi pentru a asigura siguranţa lor ne-am asumat mai multe obligaţii şi responsabilităţi”, a estimat oficialul.

La rândul său, prezent la briefing, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunţat că toţi participanţii la evenimentele de mâine în Piaţa Marii Adunări Naţionale, prilejuite de aniversarea a 30-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, sunt imunizaţi. “Sunt vaccinaţi 100% atât militarii care vor defila în Piață, cât şi artiştii care vor susţine programele cultural-artistice. Ne-am asigurat ca şi invitaţii să fie imunizaţi. Concertele vor fi reduse, agenda de sărbătoare finalizând către ora 17.00”, a spus Sergiu Prodan.

Ambii miniştri au atenţionat populaţia asupra pericolului pandemiei, care nu va putea fi depăşit dacă “oamenii nu vor fi solidari şi responsabili”.

img21006279

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!