ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prioritățile Guvernului în domeniul protecției mediului vor fi susținute de BERD

11:15 | 03.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 3 sep. /MOLDPRES/. Prioritățile Executivului în domeniul protecției mediului au fost discutate în cadrul unei întrevederi a ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu cu Angela Sax, șeful biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) din Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

În cursul întrevederii, ministrul a vorbit despre Hotărârea de Guvern cu privire la organizarea și funcționarea ministerului și importanța restructurării administrației publice centrale de specialitate, menționând că instituția este autoritatea centrală care are misiunea prioritară de protecție și gestionare durabilă a resurselor naturale, prin elaborarea politicilor publice eficiente în domeniile protecției mediului și utilizării sustenabile a resurselor naturale.  

Șeful BERD, Angela Sax, a salutat decizia de a soluționa problema deșeurilor prin continuarea politicii în domeniul managementul deșeurilor și prin implementarea Acordului de împrumut în Regiunile de Management al Deșeurilor (RMD) nr. 1, 5 și 8. În context, oficialul a menționat disponibilitatea BERD de a continua acordarea asistenței tehnice în procesul de actualizare a Studiilor de fezabilitate în RMD nr. 1 și 8. Totodată, ea a menționat că până la finele lunii septembrie va fi actualizat Studiul de fezabilitate pentru regiunea pilot - RMD nr. 5.

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a convenit asupra organizării unor întruniri teritoriale cu autoritățile publice locale în vederea demarării procesului de colectare a informațiilor pentru actualizarea Studiilor de fezabilitate în derulare.

La final, părțile au reiterat angajamentele asumate prin Acordul de finanțare, inclusiv referitor la asigurarea cofinanțării proiectelor din bugetul de stat prin intermediul Fondului Ecologic de stat.

În perioada activității BERD în ţara noastră, au fost semnate 125 proiecte în valoare cumulativă de 1 326,0 mln euro pentru finanțarea proiectelor în diverse sectoare ale economiei naționale.

Foto: Ministerul Mediului

img21006436

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!