ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primarul municipiului Chișinău s-a întâlnit cu noua conducere a Ministerului de Interne

16:36 | 13.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Primăria capitalei și Ministerul de Interne vor crea un grup de lucru pentru fluidizarea traficului în municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Primarul Ion Ceban și ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, au desfășurat o ședință comună dedicată fluidizării traficului în Chișinău.

Ministrul de Interne, Ana Revenco, a precizat că „MAI este gata să disloce, ca și până acum, echipaje ale INSP la cele mai aglomerate intersecții, mai ales la orele de vârf, însă așteptăm să fie desemnați și responsabilii din cadrul primăriei pentru organizarea și monitorizarea traficului”. Oficialul a precizat că, "în condiții obișnuite, fluidizarea circulației este atribuția primăriei și ea trebuie îmbunătățită cu sisteme de semaforizare – de dorit inteligente, cu programe moderne de management al traficului, cu planul bine definit de circulație a fluxurilor de transport, cu semne și marcaje rutiere vizibile și bine întreținute".

În același timp, edilul capitalei, Ion Ceban, a declarat că infrastructura rutieră a municipiului Chișinău este preconizată pentru un număr de doar 90 de mii de mașini. „Nu este un secret că străzile din municipiul Chișinău au fost prevăzute pentru o capacitate de 90 de mii de mașini. Azi însă avem peste 230 de mii de mașini înregistrate în Chișinău. În total orașul este traversat de peste 400 de mii de mașini. Trebuie să ne adunăm toți și să căutăm soluții”, a precizat sursa citată.

În cadrul declarațiilor de presă, secretarul de stat al MAI, Serghei Diaconu, a spus că grupul de lucru comun va analiza toate soluțiile posibile, iar ulterior vor fi prezentate acțiunile de mai departe.

„Ne propunem în grupul tehnic să discutăm despre modul în care pot fi folosite la maxim acele atribuții pe care le are primăria prin lege și cum venim cu soluții inteligente atât la nivel local, cât și național. Ne gândim la inițiative care sunt aplicate în capitalele europene, de genul 30 km/h pentru centrul istoric al orașului. Ar fi una din soluțiile pe care vrem să le analizăm și să le discutăm mai pe larg”, a spus Diaconu.

La rândul său, Ion Ceban a specificat că municipalitatea Chișinău a insistat și pe eventuala apariție a poliției comunitare dar că acest lucru urmează a fi discutat la nivel central. „Urmează să vedem ce putem îmbunătăți și cum o putem face, sper ca peste o lună să avem și unele soluții puse în aplicare. Am discutat și despre eventualitatea creării poliției comunitare și primăria insistă pe aceasta, urmează să vedem dezbaterile care vor fi la nivel central ”, a declarat Ceban.

Foto: MAI

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!