ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Moara de vânt din satul Gaidar va fi restaurată cu suportul UE

09:50 | 24.09.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Moara de vânt din satul Gaidar, UTA Găgăuzia, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, va fi restaurată și deschisă publicului cu suportul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, comunică MOLDPRES.

Potrivit PNUD, schițele de proiect pentru restaurarea morii de vânt au fost deja elaborate, în baza regulamentelor locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural.

În procesul de reabilitare vor fi păstrate majoritate elementelor originale, cele care lipsesc sau sunt defecte vor fi înlocuite cu piese noi, păstrând autenticitatea.

În urma procesului de restaurare și conservare, moara de vânt va deveni din nou funcțională. Astfel, vizitatorii vor putea urmări procesul de măcinare a făinii. Capacitatea de lucru a morii este mică, de doar câteva zeci de kilograme pe zi, însă suficientă pentru a face o incursiune în istorie. De asemenea, moara de vânt de la Gaidar va fi inclusă în circuitul turistic. Pentru vizitatori vor fi amenajate spații de agrement. Doritorii vor participa la gătirea preparatelor cu specific local, din făină proaspăt măcinată. Vor fi construite foișoare, conform schiței de proiect. Spațiile adiționale vor fi construite și amenajate de primăria locală.

Moara de vânt din satul Gaidar a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este în întregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele. Moara a activat până în anul 2005. În Republica Moldova  mai sunt patru asemenea mori de vânt.

Foto: PNUD

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!