ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Vicepremierul Nicu Popescu a discutat despre agenda europeană a Republicii Moldova cu omologul suedez Ann Linde

16:15 | 06.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere la ministerul de externe cu Ann Linde, președinta în exercițiu a OSCE, ministra Afacerilor Externe a Regatului Suediei. Oficialii au discutat despre agenda europeană a Republicii Moldova, cooperarea bilaterală și evoluțiile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al MAEIE.

Șeful diplomației Republicii Moldova a menționat că Suedia este unul dintre inițiatorii Parteneriatului Estic și un partener de încredere al Republicii Moldova. În context, a fost agreată intensificarea cooperării în domenii precum mediul ambiant, transformarea digitală și promovarea egalității de gen.

Cu referire la prioritățile diplomației economice, vicepremierul a punctat că „suntem bucuroși să avem în Republica Moldova istorii de succes a unor companii moldo-suedeze și am invitat, cu această ocazie, și alte companii să beneficieze de privilegiile economice și fiscale oferite inclusiv în cadrul parcurilor industriale și zonelor economice libere din Republica Moldova".

Ministrul Nicu Popescu a transmis mulțumiri Suediei pentru contribuția esențială la consolidarea capacității sistemului național de sănătate din Republica Moldova în perioada pandemică.

De asemenea, oficialul a exprimat gratitudine pentru asistența tehnică și financiară acordată de către statul suedez pentru țara noastră, care include proiecte importante precum crearea primului Centru de excelență în domeniul TIC „Tekwill" din Chișinău, centrul de excelență în IT „StartUp City" din Cahul, sistemul e-Parlament, dezvoltarea capacităților sistemului de urgențe 112 și multe altele.

„Având în vedere exercitarea de către Suedia a Președinției OSCE, am abordat momentul actual în procesul de reglementare a conflictului din regiunea transnistreană în baza principiilor suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele internațional recunoscute, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiunea transnistreană", a punctat ministrul Nicu Popescu.

În context, a fost reiterată poziția autorităților moldovene cu privire la necesitatea finalizării retragerii necondiționate a forțelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!