ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Capitala va cumpăra utilaje pentru reciclarea deșeurilor vegetale și din construcții

16:08 | 07.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Direcția generală locativ-comunală și amenajare a Consiliului Municipal Chișinău va achiziționa utilaje pentru concasarea deșeurilor din construcții și celor vegetale colectate de pe teritoriul municipiului, transmite MOLDPRES.

Consiliul nominalizat a aprobat în ședința de astăzi proiectul de grant acordat Primăriei Chișinău din partea Ministerului Mediului, prin intermediul Fondului Ecologic Național, în valoare de 21,5 milioane de lei.

Resursele financiare vor face posibilă implementarea proiectului „Compostarea deșeurilor vegetale și reciclarea deșeurilor din construcții și demolări în municipiul Chișinău”. 

Șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov, a declarat în ședința CMC că autoritățile municipale își propun să amenajeze o platformă pentru reciclarea deșeurilor din construcții și alta pentru compost. „În cadrul proiectului care va fi realizat în comun cu Fondul Ecologic Național, Direcția locativ-comunală va achiziționa utilaje pentru concasarea deșeurilor din construcții și celor vegetale colectate de pe teritoriul municipiului: betoane (pentru a obține piatră spartă), precum și deșeurile vegetale (frunze și masă lemnoasă), care vor fi transformate în compost”, a specificat Burdiumov.

În același timp, oficialul a precizat că în bugetul municipal pentru anul curent au fost prevăzuți 20 milioane de lei în vederea achiziționării tehnicii de salubrizare și gestionare a deșeurilor din capitală, din care a fost procurat un buldozer. „Această unitate de tehnică specială va constitui partea de participare a municipiului Chișinău în proiectul pe care îl vom realiza împreună cu Fondul Ecologic Național privind reciclarea deșeurilor”, a precizat sursa citată.

Valoarea totală a proiectului „Compostarea deșeurilor vegetale și reciclarea deșeurilor din construcții și demolări în municipiul Chișinău” este de 28,4 milioane lei, dintre care contribuția beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 15%.

img21007463

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!