ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Mediului va participa la o reuniune europeană cu privire la emisii şi poluanţi

10:17 | 13.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Ministerul Mediului în comun cu Asociaţia EcoContact au organizat un atelier de lucru pentru a discuta despre Registrul Emisiilor și Transferului de Poluanți – RETP (PRTR) din țara noastră. Evenimentul a fost desfășurat în contextul reuniunii părților Convenției de la Aarhus, ce va fi organizată în perioada 18-22 octombrie, la Geneva, transmite MOLDPRES.

Participanţii au examinat necesitatea îmbunătățirii sistemului existent, actualizarea datelor și facilitarea accesului agenților economici la baza de date electronică.

Sistemul național PRTR - Registrul Emisiilor și Transferului de Poluanți, reprezintă o platformă online pentru transmiterea rapoartelor de către operatorii economici cu privire la eliberările lor în aer, apă și sol, precum și transferurile de deșeuri. Sistemul acoperă 101 poluanți în şapte grupuri (GES, organice clorurate, metale grele, substanțe anorganice, alte gaze, alte substanțe organice, pesticide).

În prezent, Ministerul Mediului este în proces de transfer al întreținerii PRTR către Agenția de Mediu, în scopul integrării și analizei datelor, în urma elaborării raportului.

Convenția de la Aarhus este un instrument emblematic pentru democrația în probleme de mediu. Convenția și protocolul său privind registrul poluanților emiși și transferați sunt singurele instrumente internaționale cu forță juridică obligatorie care pun în practică principiul 10 din Declarația de la Rio privind mediul și dezvoltarea. Uniunea Europeană a pus în aplicare Convenția de la Aarhus prin intermediul unui Regulament care permite organizațiilor neguvernamentale să introducă acțiuni în fața instanțelor europene împotriva deciziilor instituțiilor și organismelor comunitare.

Foto: Ministerul Mediului

img21007626

img21007626

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!