ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul susține incluziunea persoanelor cu dizabilități în toate domeniile

15:48 | 20.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege cu privire la ratificarea Protocolului Opțional la Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, adoptat la 13 decembrie 2006, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Documentul garantează promovarea, protejarea şi asigurarea exercitării depline şi în condiţii de egalitate a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către toate persoanele cu dizabilităţi şi promovarea respectului pentru demnitatea lor.

Ca parte a tratatului respectiv, Republica Moldova va asigura respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în toate domeniile, inclusiv social, economic, cultural, sănătate, educaţie, informare şi comunicare ş.a.

Astfel, Guvernul va putea lua măsuri în vederea includerii depline a drepturilor prevăzute în Convenție în legislația și politicile naționale. Documentul mai prevede un mecanism de plângeri individuale, fiind reglementată procedura de primire, examinare și analiză de către Statele Parte a cazurilor de încălcare a drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Republica Moldova a ratificat Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi prin Legea nr. 166/2010. Prin Decretul Preşedintelui RM nr. 216/2017 a fost aprobată semnarea Protocolului Opţional la Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Până în prezent, documentul a fost semnat de către 94 de state.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!