ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Ion Hadârcă a editat un volum de versuri

07:10 | 10.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. O carte de versuri intitulată „Neliniști asimetrice”, semnată de poetul, eseistul, publicistul, traducătorul și politicianul Ion Hadârcă a apărut nu demult la o editură din Iași, informează MOLDPRES.   

Potrivit criticului literar ieșean Ioan Holban, prefațatorul cărții, cel mai recent volum de versuri al lui Ion Hadârcă, „Neliniști asimetrice”, abordează frontal, atât cât o poate face poezia, condiția umană de aici și acum, omul pandemiei instalate la începutul anului 2020; schimbări radicale, falii adânci, sufletești, mai ales, despărțiri dureroase, sentimentul de a nu putea face nimic și de a aștepta un deznodământ în resemnare… ”Autorul spune povestea unei lumi care se pierde, a ființei care „s-a desprins de cuvânt”, a pomului care s-a desfrunzit și a păsării care „s-a rupt de ram”, a lucrurilor „topite în nevăzut”, dar și aventura reconstrucției a unei noi Geneze”, a subliniat Ioan Holban.

Solicitat de MOLDPRES, Ion Hadârcă a menționat că volumul cuprinde 164 de pagini. În 2020 scriitorul a editat volumul de sonete scrise în perioada pandemiei ”Sonetarium”. Anterior, a văzut lumina tiparului volumul său de publicistică ”Tezaurul zilei de 27 Martie”, care cuprinde  discursurile sale rostite în Senatul României. În prezent Ion Hadârcă pregătește pentru tipar cartea de publicistică ”Grigore Vieru – verbul de lumină”.

Totodată, poetul a spus că pandemia îl ține, într-un fel, pe omul de creație la masa de scris. ”Noi suntem mereu în stare de neliniște asimetrică. Mă gândesc mult la medici, care dau semnale de alarmă și sunt la limita puterilor. Ne confruntăm cu o mare provocare, la care încă nu s-a găsit remediu. Suntem în fața unei mari necunoscute și trebuie să ne obișnuim ca să suportăm această situație pentru mult timp înainte”, a subliniat scriitorul.

Ion Hadârcă s-a născut în 1949 în comuna Sângereii Vechi (în prezent orașul Sângerei) din județul Bălți. A debutat ca poet în timpul școlii, publicând în anul 1965 primele versuri în revista "Cultura Moldovei". În perioada 1970-1974 a studiat la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea de Filologie, iar din 1974 până în 1978 – la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Moldovei, doctorat, cercetător.

De-a lungul anilor, Ion Hadârcă a activat în mai multe funcții. Din 1978 până în 1981 a fost redactor și director la Editura „Literatura artistică” din Chișinău. Ulterior, în perioada 1985-1987 a fost consultant literar, șef al secției Literatură pentru copii și tineret la Uniunea Scriitorilor din Moldova. Între 1987 şi 1989 a fost membru și secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor, iar în 1989 a fost ales deputat al poporului în Parlamentul URSS. Este fondatorul și primul președinte al Frontului Popular Creștin Democrat din Moldova (1989-1992). În anul 1990 este ales din nou deputat în Parlamentul Republicii Moldova în prima sa legislatură democratică și deține funcția de prim-vicepreședinte, iar în 1994 este reales deputat, fiind și membru al Comisiei juridice, pentru numiri și imunități. Din 2016 până în 2020 Ion Hadârcă a fost senator în Parlamentul României.

În anul 1977 a debutat editorial cu placheta de versuri ”Zilele”, în prefața căreia criticul literar Mihai Cimpoi remarca: "Nu poetul alege temele, ci temele îl aleg pe poet, după cum nu poetul are de căutat dimensiunea temporală, cărei este predestinat, ci Prezentul l-a încadrat organic în sine". Pentru acest volum i-a fost decernat Premiul ”Boris Glavan” al Tineretului din RSS Moldovenească. În anul 1978 devine membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Este autorul selecției pentru antologia de poezii, poeme și eseuri ”Fața pâinii” în anul 1979, urmând o a doua ediție în 1985. În 1982-1985 este președinte al Cenaclului ”Luceafărul” de pe lângă ziarul ”Tinerimea Moldovei”, iar din 1992 – președinte al Cenaclului ”Mihai Eminescu” de pe lângă Biblioteca ”Onisifor Ghibu”.

Este autor al noului ”Abecedar” pentru clasa I (2001-2005). A semnat cărțile de versuri ”Lut ars”,  ”Darul vorbirii”, ”Helenice”, ”A fi în timp”, ”Cetățile albe”, ”Albe cetățile negre”, ”Două imperii”, ”Duminica Mare”,  ”Sonetarium”, ”Lira din acvariu”, ”Perfectul  des (compus)”, volumul de publicistică ”Era barbară” ș.a. Versurile sale sunt traduse în mai multe limbi. Poetul Ion Hadârcă a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1998, 2002, 2008), Premiul ”H. Ch. Andersen” (2009), cu medalia ”Mihai Eminescu” (2009),  cu Premiul ”Mihai Eminescu” al Academiei Române (2010) și cu ”Ordinul Republicii” (2011). De asemenea, este laureat al multor altor premii literare.

img21008501

img21008501

img21008501

img21008501

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!