ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Sistemele de irigare din Orhei trebuie reabilitate, susţine ministrul Agriculturii

10:38 | 12.11.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 nov. /MOLDPRES/. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a întreprins ieri o vizită de lucru în raionul Orhei, unde a avut o întrevedere cu producătorii de material săditor pomicol din țară. În discuții au fost abordate subiecte cu referire la provocările legate de producere, îngrijire, de pregătire a solului, de irigare și export al materialului săditor, transmite MOLDPRES.

„Problema materialului săditor ar putea fi rezolvată prin intermediul cercetărilor și analizelor ce trebuie să fie efectuate în laboratoare specializate și acreditate. În acest sens, vom convoca o ședință cu instituțiile responsabile de subiect, pentru a identifica cele mai optime soluții. Țara noastră trebuie să-și extindă activitatea de producere a materialului săditor devirusat și să comercializeze propriile produse agricole”, a subliniat oficialul.

Totodată, în cadrul vizitei a fost discutată necesitatea reabilitării sistemelor de irigare cu membrii Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţie "Agro-Rufeni" din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei.

”În prezent, competitivitatea produselor agroalimentare este asigurată inclusiv de sistemele de irigare. Autoritățile aferente domeniului hidroameliorației sunt preocupate de realizarea unui plan de acțiuni pentru reformarea sistemului de irigare și utilizarea eficientă a resurselor de apă”, a menționat ministrul.

Vizita a continuat la un depozit frigorific pentru păstrarea fructelor, în scopul monitorizării gradului de implementare a proiectelor ce au beneficiat de subvenții din bugetul de stat, precum și la un complex industrial de uscare a fructelor, ce exportă produse ecologice.

Foto: MAIA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!