ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 100 de ani de la nașterea scriitorului Vasile Levițchi

07:39 | 15.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 100 de ani de la nașterea scriitorului Vasile Levițchi, poet, publicist, traducător și profesor, maestru emerit în arte, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii”, informează MOLDPRES.

S-a născut la 15 noiembrie 1921 în Carapciu pe Siret, județul Storojineț (azi regiunea Cernăuți, Ucraina). A absolvit Școala Pedagogică din Cernăuți (1948), cursurile Institutului Pedagogic de Stat „Alecu Russo” din Bălți (1959). A activat în calitate de profesor de limba română și director în mai mute școli din nordul Bucovinei. În anul 1964 își începe cariera universitară la Universitatea de Stat din Cernăuți, exercitând funcția de lector la Catedra de literatură universală a Facultății de Filologie; apoi conferențiar, lector superior la Catedra de filologie română și clasică (1969-1975).

Potrivit ”Calendarului Național”, a fost redactor-șef al ziarului „Zorile Bucovinei”. A desfășurat o vastă luptă pentru identitatea românească, pentru reabilitarea valorilor morale și naționale, fapt pentru care autoritățile totalitariste îl impun să părăsească catedra universității și redacția ziarului. În 1991 se stabilește definitiv la Chișinău.

A debutat editorial cu volumul „Versuri”, apărut în 1959 la Chișinău. Semnează cărțile: „Grâu și cântec” (1962), „Poezii” (1963), „La izvoarele Siretului” (1966), „Mărturisiri în drum” (1966), „Preludiul primăverii” (1969), „Inima iarăși...” (1972), „Punte spre un mal inexistent” (1997), „Multe trec pe dinainte...” (2001), „La izvoarele Siretului” (2010), „101 poeme” (2011) etc.

S-a dedicat traducerilor. A tradus din scriitorii letoni: Oiar Vacietis, Anna Sakse, Arvids Grigulis; din scriitorul belarus Ghenadii Grigorovici; din scriitorii ruși: Lev Tolstoi, Leonid Leonov, Andrei Platonov, Alexei Tolstoi, Ivan Predun; din ucraineni Lesia Ucrainka, Iuri Fedicovici, Vladimir Sosiura, Nicolai Tereșenko, Dmitro Pavliciko și Volodimir Luciuk. Colaborează la revistele „Basarabia”, „Contrafort”, „Literatura și arta”, „Flux”, la ziarul „Plai românesc” din Cernăuți, la publicații din Suceava, Iași și București. A fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii”, cu titlul onorific ”Maestru emerit în arte”. Este laureat al Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Societății Literare „Iancu Flondor” din Rădăuți, Premiul „Bacovia”.

Vasile Levițchi s-a stins din viață la 21 octombrie 1997 la Chișinău.

img21008651

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!