ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Natalia Gavrilița: „Asistența USAID are un rol important în susținerea eforturilor de dezvoltare ale Moldovei”

15:23 | 17.11.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a avut astăzi o întrevedere cu Administratorul USAID, Samantha Power, aflată într-o vizită la Chișinău, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

După întrevedere, oficialii au susținut o conferință de presă, în cadrul căreia premierul moldovean a făcut următoarele declarații: 

„Am o deosebită plăcere să vă urez bun venit în Republica Moldova. Aceasta este prima vizită în Moldova la cel mai înalt nivel al conducerii USAID și are loc într-un moment important pentru istoria Agenției care în această lună celebrează 60 de ani de la înființare. Stimată doamnă Power, vă adresez sincere felicitări cu această ocazie. 

Statele Unite ale Americii au demonstrat întotdeauna sprijin și prietenie strânsă cu Republica Moldova, iar vizita dumneavoastră în Moldova este o dovadă clară în acest sens. Apreciem mult asistența financiară și suportul pentru dezvoltare, care a fost oferit Republicii Moldova în ultimii 29 de ani prin USAID și alte agenții guvernamentale americane. 

În aproape 30 de ani, poporul american a investit peste 1 miliard de dolari în Moldova prin programele de asistență ale Guvernului SUA.

Oricine călătorește prin țara noastră va observa obiecte mari de infrastructură marcate cu mesajul „USAID, din partea poporului american". Vedem acest mesaj pe sisteme de aprovizionare cu apă, frigidere pentru produse agricole, pensiuni turistice sau vinării. 

Dar sunt și schimbări importante pentru țara noastră care nu pot fi marcate cu postere - am în vedere reformele importante susținute de USAID de-a lungul anilor, cum ar fi reforma regulatorie, care a simplificat enorm viața antreprenorilor din Moldova, reforma justiției, transparența sistemului financiar, dezvoltarea sistemului educației, susținerea presei independente și a proceselor democratice. Sunt domenii întregi ale economiei, care de-a lungul timpului primesc suport, consultanță și chiar finanțare pentru anumite activități din partea USAID - e vorba de agricultură și procesarea agricolă, IT, textile, industriile creative, producerea mobilei, sistemul bancar și alte industrii.

Pe aceste procese de accelerare a modernizării Republicii Moldova nu pot fi lipite logotipuri, dar ele zi de zi influențează calitatea vieții în Moldova. Faptul că aceste proiecte vor continua, înseamnă pentru fiecare cetățean al Moldovei oportunități mai bune de a învăța, de a prelua practici și know-how, de a se dezvolta profesional și de a lansa și dezvolta afaceri.

În cadrul întâlnirii de azi cu doamna Power, am discutat despre consolidarea în continuare a cooperării noastre bilaterale. 

Asistența USAID are un rol important în susținerea eforturilor de dezvoltare ale Moldovei, în stimularea proceselor democratice, în construirea unei societăți puternice, incluzive și reziliente, în consolidarea creșterii economice, în îmbunătățirea mediului de afaceri, ceea ce se pliază și cu acțiunile ferme ale Guvernului pentru îmbunătățirea nivelului de trai pentru toți cetățenii. 

Salutăm lansarea Strategiei USAID de cooperare pentru dezvoltarea țării pentru 2020-2025, care își prezintă viziunea pentru un nou parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și care are ca scop realizarea a două obiective de dezvoltare: - consolidarea democrației participative și creșterea economică durabilă.

Salutăm și lansarea unui nou Program USAID de 5 ani - Activitatea Tehnologiilor Viitorului, în valoare de 32 milioane de dolari SUA - care vizează creșterea competitivității sectoarelor în creștere ale tehnologiei digitale și a comunicațiilor din țara noastră. Acest program o dovadă semnificativă a unei abordări receptive a asistenței USAID în Moldova. 

Bazându-ne pe realizările investițiile USAID în Moldova sunt sigură că aceste  proiecte sunt o oportunitate atât de a consolida realizările de până acum, cât și de a dezvolta noi proiecte în sprijinul eforturilor de dezvoltare ale Republicii Moldova”.

Foto: Guvern

img21008761

img21008761

img21008761

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!