ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântărețul Ion Suruceanu a avut mai multe concerte în România, Rusia și Ucraina

08:23 | 20.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Interpretul de muzică ușoară Ion Suruceanu, Artist al Poporului, deținător al ”Ordinului Republicii”, în ultima perioadă, a  avut a multe concerte în România, Rusia și Ucraina, dar și în R. Moldova, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ion Suruceanu a menționat că în ultimii ani evoluează în cadrul Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor”, mai mult în România. ”Concertele din anul trecut au fost contramandate, din cauza pandemiei. În schimb, în acest an am concertat la București, Ploiești, Tecuci, Tulcea și în alte orașe. Cu alte ocazii, am evoluat la Sibiu și Borsec. Îmi place să cânt în România și nu numai. Merg cu plăcere în orice țară, unde sunt așteptat”, a precizat interpretul.

Recent, cântărețul s-a întors de la Moscova, unde a avut trei concerte prezentate pentru diaspora  moldovenească. ”Concertele au avut loc într-un restaurant – ”Casa Maria”, deschis de către un om de afaceri moldovean din diasporă. A fost ceva nemaipomenit. Sala era arhiplină. Lumea asculta muzică și dansa. Pentru că nu au avut posibilitate să participe toți doritorii, pe 15 ianuarie, de ziua nașterii marelui poet Mihai Eminescu, voi cânta din nou la Moscova”, a mai spus cântărețul.

Tot în acest an, în luna septembrie, Ion Suruceanu a susținut un concert în orașul Hmelnițki, Ucraina, la invitația ambasadei noastre din țara vecină, unde a fost deschis un consulat al R. Moldova. În 2022, când va împlini 55 de ani de activitate, interpretul intenționează să organizeze un concert cu intrare liberă la Teatrul Verde din Parcul din Valea Morilor, unde a mai avut asemenea spectacole.

Ion Suruceanu s-a născut la 9 septembrie 1949, în satul Suruceni, raionul Ialoveni. După absolvirea școlii din satul natal, în 1964-1967, a studiat pianul și fagotul la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga” din capitală. Și-a început cariera profesională în 1968, în calitate de solist al formației vocal-instrumentale ”Noroc”, condusă de Mihai Dolgan, în care a activat până în anul 1970. Ulterior, a activat în diferite colective muzicale. A fost interpret al Ansamblului de muzică ușoară ”Bucuria”(1970-1973), al formațiilor ”Contemporanul (1974) și ”Real” (1990-1993) și a colaborat cu Orchestra de muzică simfonică și de estradă a Radioteleviziunii Naționale (1974).  

De-a lungul carierei a lansat mai multe hituri: ”Numai tu”, ”Ce seară minunată”, ”Luna, Luna”, ”Toamna”, ”Cumpărați flori”, ”Melancolie”, ”Eu dansez, tu dansezi”, ”Două primăveri”, ”Cred în ochii tăi”,  ”Elena”, ”Sărut, femeie, mâna ta”, ”Gelozie”, ”De ce nu crezi”, ”Revedere” ș.a. A lansat albumele ”Roze, roze”, ”O melodie de succes”, ”Ninge floarea de tei”, ”Melodii eterne”, ”Soarele cel mare” etc. A evoluat împreună cu Mihai Dolgan, Petre Teodorovici, Maria Codreanu, Anastasia Lazariuc, Ian Raiburg ș.a. 

Pentru meritele sale, Ion Suruceanu a fost distins cu titlurile onorifice ”Artist Emerit din R. Moldova” (1985) și ”Artist al Poporului din R. Moldova” (1990). În 1993 a fost decorat cu medalia ”Meritul Civic”, iar în 2004 cu ”Ordinul Republicii”. În prezent, liceul din satul său natal îi poartă numele. Ion Suruceanu a consacrat scenei 54 de ani. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!