ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție comemorativă a pictoriței Eleonora Romanescu a fost vernisată la un muzeu din Nisporeni

14:21 | 21.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. La Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni a fost vernisată astăzi o expoziție comemorativă a pictoriței Eleonora Romanescu, reprezentantă a generației de aur a artelor plastice din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Expoziția a fost organizată de Muzeul Național de Artă al Moldovei, cu sprijinul autorităților locale.

Solicitat de agenție, directorul MNAM, Tudor Zbârnea a menționat că expoziția cuprinde 34 de lucrări, realizate de artistă de-a lungul anilor. ”Toate lucrările sunt din colecția familia lui Octavian și Dan Romanescu, nepotul și, respectiv, strănepotul regretatei pictorițe. O parte din portrete sunt inedite. Printre acestea se află 11 autoportrete ale autoarei, care n-au fost expuse până acum”, a precizat Tudor Zbârnea.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, președintele raionului Nisporeni, Vasile Mărcuță, nepotul regretatei artiste, Octavian Romanescu ș.a. La manifestare au mai participat scriitorul Alexandru Bantoș, redactor-șef al revistei ”Limba Română” și criticul literar Ana Bantoș. 

Expoziția va fi deschisă până la 16 ianuarie 2022.

Eleonora Romanescu s-a născut pe 26 aprilie 1926 la Leușeni, județul Orhei. A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău și cursurile superioare de pictori-restauratori din Moscova. Primele sale tablouri (naturi moarte) au fost prezentate la expoziția tinerilor artiști plastici din 1954. În 1958 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din fosta URSS. Debutează ca pictor în anul 1960 cu tabloul „Șezătoare", după care urmează un șir de tablouri cu naturi statice și portrete. A restaurat la Mănăstirea Răciula mai multe icoane, care au fost salvate de săteni din foc, în anii '60, când se ducea lupta împotriva religiei. A întreprins numeroase călătorii peste hotarele țării noastre (Armenia, România, Mongolia ș.a.) de unde de fiecare dată se întorcea cu schițe, după care a realizat mai multe tablouri: „Ararat", „În portul Sevastopol", "Munții Aieverher", "Peisaj siberian" ş.a.

În 1976 i se decernează Premiul de Stat pentru ciclul "Meleag natal". În 1986 i se conferă titlul de Artist al Poporului, în 1996 – ”Ordinul Republicii”, în 1997 - Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, în 2013 – Premiul Național, iar în 2018 - Ordinul ”Meritul Cultural” al României în grad de ”Comandor”, Categoria ”C” – Artele Plastice. Lucrări ale regretatei artiste se află în colecții particulare în Canada, Franța, Germania, Republica Moldova, România, Rusia, SUA. I s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al raionului Telenești, iar gimnaziul din satul de baștină, Leușeni, îi poartă numele. 

Eleonora Romanescu s-a stins din viață la 4 noiembrie 2019, la vârsta de 93 de ani și a fost înmormântată la Cimitirul Central Ortodox de pe str. Armenească din Chișinău.

img21008906

img21008906

img21008906

img21008906

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!