ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului: Mizăm pe sprijinul Consiliului Europei în evaluarea judecătorilor și procurorilor, care va începe în 2022

17:29 | 22.11.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. Mizăm pe sprijinul Consiliului Europei în procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, care va începe în anul 2022 și care ne va permite să curățăm sistemul de persoane cu probleme de integritate și averi nejustificate. Expertiza oferită de Consiliul Europei în acest sens este utilă și necesară în eforturile actuale de promovare şi realizare a transformărilor interne. Declarațiile au fost făcute astăzi de șeful statului, Maia Sandu în cadrul unei conferințe susținute în comun cu Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei, aflată în vizită la Chișinău, comunică MOLDPRES.

Președintele a menționat că vizita oficialului european vine să marcheze progresele înregistrate în ultimele câteva luni în relația dintre Republica Moldova și Consiliul Europei și să ia act de cele mai importante evoluții în sistemul justiției.

“Am discutat cu doamna Secretar General despre realizarea proiectelor de asistență incluse în Planul de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pe anii 2021-2024, pe care l-am lansat împreună, în luna aprilie, la Strasbourg, în continuarea cooperării strategice inițiate anterior. Acest Plan are drept scop să ne asiste la alinierea legislației, instituțiilor și practicii cu standardele europene în domeniile drepturilor omului, statului de drept și democrației. Proiectele incluse în Planul de Acțiuni vizează asigurarea integrității și independenței actorilor din justiție, combaterea violenței împotriva copiilor și femeilor, depășirea provocărilor legate de pandemia Covid-19, susținerea presei și alte domenii de interes pentru noi”, a spus Sandu.

Ea a adăugat că un alt subiect discutat intens a fost reforma justiției. “Moldova are acum o ocazie unică de a realiza o schimbare substanțială în sectorul justiției, iar pentru asta trebuie să ne mișcăm rapid și hotărât. Apreciem asistența oferită în acest sens de Grupul de lucru de nivel înalt al Consiliului Europei, instituit sub auspiciile doamnei Secretar General, pentru a sprijini efortul Republicii Moldova de reformare a sectorului justiției. Mizăm, în acest context, pe sprijinul Consiliului Europei în procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, care va începe în anul 2022, care ne va permite să curățăm sistemul de persoane cu probleme de integritate și averi nejustificate. Expertiza oferită de Consiliul Europei în acest sens este utilă și necesară în eforturile actuale de promovare şi realizare a transformărilor interne. Suntem conștienți ca unele acțiuni promovate în acest domeniu ar putea fi interpretate drept acțiuni extraordinare, însă ele sunt justificate de circumstanțele extraordinare în care acționează astăzi guvernarea de la Chișinău. Acțiunile noastre ating interesele adânci ale grupurilor corupte care au fost înrădăcinate și consolidate în scheme de corupție de-a lungul anilor, iar acestea opun rezistență totală”, a adăugat Sandu.

Șeful statului a reiterat angajamentul ferm al R. Moldova de a-și îndeplini obligațiile asumate în contextul aderării la Consiliul Europei, în anul 1995.

Secretarul General al Consiliului Europei a specificat că apreciază voința guvernării de a implementa reforme care sunt cruciale pentru procesul de integrare europeană, la care aspiră Republica Moldova. Ea a reiterat susținerea Consiliului Europei pentru procesul de reforme demarat de țara noastră, inclusiv pentru reforma justiției.

img21008941

img21008941

img21008941

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!