ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Expoziția-concurs de artă contemporană „Autumnala” și-a desemnat învingătorii

11:29 | 26.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Peste 100 de artiști plastici din Republica Moldova și-au prezentat ieri cele mai reprezentative lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă realizate pe parcursul anului în cadrul Expoziției-concurs de artă contemporană „Autumnala 2021”, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova (UAP), în parteneriat cu Ministerul Culturii și se desfășoară în incinta Centrului Expozițional „Constantin Brâncuşi”.

În cadrul manifestării au luat cuvântul președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, criticul de artă și pictorița Victoria Rocaciuc ș.a.

Prezentă la vernisarea expoziției, Adriana Derevici-Graur, consultant superior la Ministerul Culturii a menționat că „Autumnala 2021” reunește, pe lângă artiştii cu experiență, nume notorii și numeroși tineri artiști plastici, membri ai UAP, care se bucură de aprecierea și premierea de către juriul concursului. În context, premiul Ministerului Culturii a fost acordat artistei Svetlana Şugjda, pentru lucrarea „Galactica”.

Totodată, Uniunea Artiștilor Plastici a acordat, conform Regulamentului expoziției-concurs, 8 premii şi 16 diplome de merit. Astfel, Premiul pentru pictură i-a revenit artistului Iurie Platon, pentru lucrarea „Motiv”, iar cu Premiul pentru grafică a fost distins Vasile Sitari pentru lucrarea „Curioasa”. Premiul pentru artă decorativă a fost decernat Elenei Chirvasă pentru lucrarea „Rezonanțe”, Premiul pentru sculptură a fost acordat artistului Gheorghe Postovanu pentru lucrarea „Venera”. În posesia Premiului criticii de artă a intrat Victoria Rocaciuc. Premiul de excelență a fost acordat artistului Simion Zamşa pentru lucrarea „Papamobil”, iar Premiul special al juriului i-a revenit lui Ruslan Roşca pentru lucrarea „Ascuns de lume”.

Expoziția-concurs de artă contemporană „Autumnala 2021” va fi deschisă până la 12 decembrie, cu respectarea regulilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!