ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Anatolie Nosatîi: ”Dezvoltarea științei și istoriei militare devine astăzi o parte importantă a organizării apărării naționale”

13:15 | 30.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Dezvoltarea științei și istoriei militare reprezintă o parte importantă a organizării apărării naționale, notează MOLDPRES.

În cadrul conferinței științifice anuale a Agenției pentru Știință și Memorie Militară cu genericul „Probleme actuale ale securității și apărării naționale, istoriografiei și memoriei militare”, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că dezvoltarea științei și istoriei militare devine astăzi o parte importantă a organizării apărării naționale, un deziderat ce ne va permite să elaborăm concepte viabile, eficiente, contribuind real la consolidarea securității și segmentului de apărare.

În context, Anatolie Nosatîi a accentuat că Ministerul Apărării va susține dezvoltarea şi consolidarea sistemului naţional de cercetare ştiinţifică din domeniul securității şi apărării, istoriei militare, care urmează a fie corelate cu necesităţile de dezvoltare ale structurilor de securitate şi apărare. ”Ca ministru, consider, că susținerea cercetărilor ştiinţifice din domeniu şi identificarea măsurilor de promovare a cercetătorului ştiinţific ca reprezentant al instituţiei de apărare, va permite consolidarea mecanismelor de dezvoltare și implementare a politicilor statului, a cercetării științifice pe segmentul securității și apărării naționale și respectiv a istoriei militare”, a menționat șeful departamentului militar național.

Potrivit vicedirectorului Agenției pentru Știință și Memorie Militară, dr. Vitalie Ciobanu, în primul an de activitate al structurii, cercetătorii instituției au fost antrenaţi în elaborarea a numeroase studii şi cercetări pe o arie tematică axată pe realităţile complexe ale istoriei militare, securității și apărării, activități conexe, organizarea de seminare şi reuniuni naţionale şi internaţionale, inclusiv sub egida Agenției şi a unor instituţii academice din țară și de peste hotare.

Vitalie Ciobanu a mai specificat că pe parcursul anului curent au fost elaborate 8 lucrări științifice, dintre care 5 au văzut lumina tiparului, iar alte 2 sunt în lucru pentru editare. Angajații Agenției au publicat 42 de materiale și articole științifice, iar alte 19 materiale, preponderent cu tematică militară, sunt înaintate spre publicare, cercetătorii instituției au participat la peste 20 de conferințe naționale și internaționale, etc.

Referindu-se la activitatea de viitor al Agenției, directorul instituției, dr. Ion Coropcean, a menționat că Agenția se va implica activ în procesul de actualizare a documentelor de politici în domeniul securității și apărării, care urmează să fie lansat de Ministerul Apărării, în special a celor care vizează Strategia naţională de apărare (SNA) și Strategia militară, documente care trasează obiectivele strategice ale transformării (restructurării, dezvoltării și modernizării) structurii militare în complexul integral al asigurării apărării și securității naționale.

La lucrările conferinței au participat reprezentanți ai Ministerului Apărării, Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Agenției pentru Știință și Memorie Militară, Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Institutului Național de cercetări strategice (Ucraina), Academiei Militare a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun”, Universității de Stat din Moldova, Universității de Stat „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din Cahul, Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă” din Chișinău, Muzeului Brăilei „Carol I” (România) ș.a.

Agenția pentru Știință și Memorie Militară a fost creată printr-o Hotărâre a Guvernului Republicii Moldova în luna decembrie 2020 și are misiunea de a dezvolta și asigura implementarea politicii statului în sfera științei militare, cercetării științifice pe segmentul securității și apărării, memoriei și istoriei militare, precum și de a asigura respectarea regimului mormintelor și operelor comemorative de război.

Foto: Agenția pentru Știință și Memorie Militară

img21009179

img21009179

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!