ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA a verificat materialul semincer folosit de producătorii agricoli în acest an

10:35 | 13.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Agricultorii din Republica Moldova au semănat în acest an culturi agricole pe o suprafață totală de circa 990 mii de hectare, inclusiv culturi de toamnă – 345 mii ha și de primăvară – 645 mii ha. Numai în sezonul de toamnă 2021, au fost semănate cca 290 mii ha de culturi, inclusiv 200 mii ha de grâu și 65 mii ha de orz, iar mare parte din terenuri au fost însămânțate cu semințe controlate la indicii de calitate de rigoare, transmite MOLDPRES.

Pe tot parcursul anului, inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au supravegheat procesul agricol, fiind antrenați la controlul, inspecția și certificarea materialului semincer și săditor.

„Anual se exportă cca trei mii tone semințe de porumb și cca opt sute de tone de floarea-soarelui, fiind exportate către Federația Rusă, Belarus, Ucraina, România. Semințele de legume se exportă în Olanda, Belarus, Rusia”, indică ANSA.

Conform Agenţiei, tot în anul 2021, s-a produs și certificat material săditor: pomicol – cca 8,8 mln bucăți; bacifer – cca 3,1 mln bucăți; ornamental – caa 20 mln bucăți; viticol – cca 3,3 mln vițe altoite.

„Circa 20-25% din volumul total produs, este destinat exportului. Țările în care se exportă materialul săditor sunt: Belarus, Federația Rusă, Ucraina, România, Bulgaria, Serbia”, potrivit sursei citat.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor afirmă că participă nemijlocit la realizarea sarcinilor de producere și multiplicare a materialului semincer și săditor, prin verificarea acestora. „Obiectivul principal este de a menține autenticitatea varietală, puritatea biologică, păstrarea sănătății materialului destinat utilizării la înființarea plantațiilor”, rezumă un comunicat ANSA.

Foto: ANSA

img21009565

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!