ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Termenul de valabilitate al semnăturii electronice se extinde până la cinci ani

13:53 | 14.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Serviciul Tehnologia Informaţiei și Securitatea Cibernetică (STISC), în calitate de centru unic de certificare al Guvernului, a anunţat extinderea termenului de valabilitate al certificatului cheii publice, pentru utilizatorii semnăturii electronice, de la doi până la cinci ani. Avantajele și beneficiile acțiunii au fost prezentate astăzi, într-o conferință de presă, susţinută de oficiali de resort, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, s-a referit la importanța îmbunătățirii infrastructurii digitale ce vizează semnătura electronică, precum şi la importanța îmbunătățirii serviciilor electronice pentru cetățeni. „Trecerea pe online a serviciilor, comerțului, educației, instruirilor, reuniunilor, proceselor politice, evenimentelor culturale, sociale etc. atât la nivel global, cât și național, este o realitate, ce trebuie acceptată și care presupune împrietenirea cu tehnologia, depășirea anumitor reticențe și rezerve față de mediul virtual, însă numai printr-o bună informare și pregătire în vederea utilizării tehnologiilor informaționale doar în avantaj, fără riscuri și amenințări”, a relevat vicepremierul.

La rândul său, directorul STISC, Gheorghe Pantaz, a subliniat că „prin extinderea termenului de valabilitate al semnăturii electronice, serviciul va fi dezvoltat, oferind confort utilizatorilor și facilitând beneficierea de servicii publice electronice de calitate la distanță/online”.

“Republica Moldova se aliniază recomandărilor și standardelor țărilor europene. Astfel, simplificăm accesul la serviciile electronice și depășim barierele de interacțiune dintre cetățean și stat. Acțiunea de extindere a termenului de valabilitate are menirea să reducă cheltuielile de utilizare a semnăturii electronice pentru utilizatorii finali ai serviciului, precum şi să sporească utilizarea și implementarea la scară largă a serviciilor electronice în Moldova. Costul pentru procurarea cheii publice pentru perioada de până la cinci ani va fi de 650 lei. Cei care dețin o semnătură electronică cu o valabilitate de până la doi ani o pot utiliza până la expirare”, a specificat Gheorghe Pantaz.

Oficialul a precizat că STISC, fiind responsabil de domeniul securității informaționale și criptografie, va oferi consultanță în acest sens și își va dezvolta capacitățile pentru a spori eficiența serviciilor electronice publice furnizate.

Serviciul Tehnologia Informaţiei și Securitatea Cibernetică prestează servicii de certificare a cheilor publice pentru autoritățile administrației publice locale și centrale ale statului, persoane juridice cu diverse forme de activitate, precum și persoane fizice. Până în prezent, STISC a asigurat obținerea semnăturii electronice pentru circa două sute de mii de utilizatori, din diferite domenii de activitate, persoane fizice și juridice, mediu de afaceri etc., iar în contextul noilor tehnologii și tendințe de digitalizare, instituția are drept obiectiv modernizarea și simplificarea accesului la serviciile publice.

img21009605

img21009605

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!