ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Perspectivele cooperării în cadrul Trio Asociat, discutate la un prânz de lucru oferit de Președintele Lituaniei

16:12 | 16.12.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Președintele Maia Sandu a participat miercuri, la Bruxelles, la un prânz de lucru oferit de Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, pentru liderii din Trio Asociat, care reprezintă cele trei țări asociate cu UE din cadrul Parteneriatului Estic - Republica Moldova, Ucraina și Georgia. De asemenea, la prânz au fost prezenți șefi de state și guverne ai țărilor UE, și oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul prezidențial de presă.

Cei trei lideri au reconfirmat angajamentul de a promova valorile comune pe care este construită UE - democrația, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, statul de drept. La fel, ei au reconfirmat angajamentul de a avansa procesul de integrare europeană prin reforme cuprinzătoare pentru consolidarea instituțiilor, dar și pentru a armoniza legislația din sectoarele relevante cu acquis-ul comunitar. În acest context, ei au evidențiat importanța unei cooperări mai intense a UE cu statele PaE ce înregistrează un progres mai rapid și care își doresc o relație de asociere mai strânsă cu Uniunea Europeană atât în plan economic, cât și politic.

Liderii Trio-ului Asociat s-au arătat interesați de aprofundarea cooperării în domenii precum cel energetic, transporturi, digitalizare, securitate, infrastructură și comerț, protecția mediului și trecerea la economia verde. Au fost discutate și integrarea graduală în Piața Unică Europeană, aderarea la zona SEPA și eliminarea tarifelor de roaming, dar și oportunitățile de cooperare pentru a dezvolta inițiative și proiecte comune între Ucraina, Moldova și Georgia. Pe final, cei trei lideri din Trio Asociat le-au mulțumit omologilor prezenți pentru tot ajutorul oferit în gestionarea crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Foto: Președinție 

img21009705

img21009705

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!