ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Andrei Spînu a convenit la Bucureşti asupra mai multor proiecte din sectorul energetic

13:27 | 17.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a avut astăzi la București, o întrevedere cu ministrul Energiei al României, Virgil Popescu, transmite MOLDPRES.

„Am discutat despre capacitățile de utilizare a gazoductului Iași-Chișinău, care este deja funcțional din 4 octombrie al acestui an, precum și despre oportunitățile de cooperare în zona Mării Negre, ca alternative pentru diversificarea alimentării cu gaze naturale în regiune. Am vorbit și despre dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor naturale a operatorului Vestmoldtransgaz”, potrivit oficialului.

Andrei Spînu a menţionat că delegaţia de la Chişinău a fost informată despre demararea studiilor de fezabilitate la câteva construcții. Este vorba de construcția rețelei de transport al gazelor naturale cu DN 500 pe segmentul Ungheni – Bălți, cu conectarea în rețeaua de transport din Nordul țării Ananiev-Cernăuți-Bogorodiceni; construcția stației de Comprimare a gazelor naturale amplasată în raionul Ungheni. Pentru ambele proiecte, perioada de realizare este 2025 – 2026.

„În ceea ce privește, interconexiunea asincronă Isaccea – Vulcănești – Chișinău, cu stație Back-to-Back în Vulcănești, suntem la etapa desfășurării licitației pentru realizarea lucrărilor. Partea română urmează să îmbunătățească protecțiile în stația Isaccea și să monteze fibră optică pe linia electrică de 400 kV Isaccea – Vulcănești, iar de la stația Isaccea până la graniță să modernizeze o serie de elemente în stația electrică. De asemenea, am fost înștiințați că proiectul liniei electrice Gădălin – Suceava pe partea României (linie necesară pentru conectarea cu tronsonul peste Prut Suceava – Bălți) este inclus de către Transelectrica în lista de proiecte strategice care vor fi implementate accelerat”, a afirmat vicepremierul.

Totodată, ministrul Infrastructurii a anunţat că a abordat și segmentul de eficiență energetică, unde „am examinat posibilitățile de susținere a unor proiecte, cu beneficiarii autorităților locale din țara noastră, prin intermediul anumitor programe din România, ce ar putea oferi granturi statului nostru”.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, se află, în perioada 16-17 decembrie, într-o vizită de lucru în România. Oficialul este însoţit la Bucureşti de către secretarii de stat pentru domeniile dezvoltare regională şi energetic, Ana Mardare și Constantin Borosan.

Foto: facebook.com

img21009739

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!